Sevil Köybaşı’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 1, 2020

Sevil Köybaşı’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çünkü onlar için yazmak beni mutlu ediyor. İşim gereği yaklaşık yirmi yıldır çocuklar hayatımın bir parçası. Bu süreçte öğrendiğim en önemli şeylerden biri de çocukken edindikleri kazanımların  hayatlarının her alanında onları etkileyeceği. Hayal eden, okuyan, sorgulayan çocuklar ileriki yaşamlarında bu özelliklere sahip birer yetişkin oluyorlar. Tam da bu süreçte onlar için üretmenin, bir söz, bir satırla onların kalbine dokunmanın, onların sınırları olmayan o muhteşem hayal dünyalarına dahil olmanın paha biçilmez keyfini yaşayabilmek için yazıyorum.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okulda ilk olarak Ayşegül ile tanıştım diyebilirim. Benim dönemimde televizyonda Heidi vardı . Şu andaki seri kitaplara benzetirim o çizgi filmi. Bu nedenle farklı dillerde Heidi kitapları biriktiriyorum mesela. Onun dışında halk kütüphanesiyle çok erken yaşta tanışmış bir çocuk olarak on yaşında okuduğum İnce Memed beni en çok etkileyen kitaptır. Bir çocuk kitabı olmasa bile destansı anlatımı, tasvirler, dilin akıcılığı o yaşımda fark edememiş olsam da beni kitaba ve yazarına hayran bırakmıştır. Ne gibi izler bıraktı sorusuna gelince… O yaşta okuduğum bu roman, sonrasında eksiksiz tüm Yaşar Kemal romanlarımı okumama ve nihayetinde benim için Türk edebiyatının en büyük isimlerinden  olan Yaşar Kemal’in çocukluğunu yazmama neden olmuştur.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Okumaktan  keyif aldığım öyle çok kitap var ki. Momo, Bitmeyecek Öykü, Kumkurdu, Şeker Portakalı, Sol Ayağım… Açıkçası “Keşke ben yazsaydım” demek yerine tekrar tekrar okuyup keyif almayı tercih ediyorum. Bazı kitaplar gerçekten içinde o kadar çok zenginlik barındırıyor ki. Biz okuyuculara da sadece hayran olmak ve okuyabildiğimiz için kendimizi şanslı hissetmek kalıyor.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son Çiğdem Sezer’in Kahkaha Keki’ni okudum. Tüm kitaplarını severek okumuşumdur. Ancak şiiri çok seven ve şiirin çocuk edebiyatında kendine yeterince yer bulamamasına hayıflanan biri olarak bu kitabı daha da çok sevdim. Biz yetişkinlerin de her şiirde  kendinden çok şey bulacağı bir kitap. Özellikle “Seni Seviyorum Demek “şiiri, içinde o kadar çok duygu barındırıyor ki. Bize de keyifle okumak ve değerli yazarımıza “ Kaleminize Sağlık” demek kalıyor.

edebiyathaber.net (1 Temmuz 2020)

Yorum yapın