Sevgi Saygı’nın yeni kitabı “Gezgin” yayımlandı

Nisan 20, 2015

Sevgi Saygı’nın yeni kitabı “Gezgin” yayımlandı

Gezgin kpk 1Sevgi Saygı’nın yeni kitabı Gezgin, ON8 Kitap tarafından yayımlandı.

Adsız bir “gezgin” o. Yolu kesişenler, sert mizaçlı bir kadın olarak hatırlıyor onu. Ne nereden geldiğini biliyorlar, ne de nereye gittiğini. Niçin yollarda olduğu bile meçhul. Can yoldaşı motosikletiyle kilometreleri aşarken, birilerinden kaçıyor. Kendince dağıtır göründüğü adaletin tek tanığı ise, katettiği yollar. Derken, bir akşam konaklayabileceği bir yer ararken, o garip köye varıyor. Ve yalnızca bir geceliğine misafir olacağını sandığı o garip eve…

Yola ilk ne zaman çıkmıştı? Neydi beklentisi? Kaçıyor muydu sadece? Arıyor muydu yoksa? Bu gizemli ve hayati yolculuktan alıkonmamak, bu sorulardan bile önemliydi… Hayalle gerçek arasına zardan bir duvar ören gizemli kurguların yazarı Sevgi Saygı’nın ilk romanı Gezgin, aynı zamanda yazarın Peri Efsa’dan sonra ON8’de yayımlanan ikinci kitabı. Saygı, bu kitabında okuru ser verip sır vermeyen bir kadının, bir “gezgin”in motosikletiyle, derin sessizliklerde, sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor.

Kitaptan:

Sis kalınlaştı ve ben kör oldum. Ayaklarımın altında ezilen karın gıcırtısını duyuyordum; körük gibi soluğumu, rüzgârın ıslığını… Vücudumdaki tüm kıl, tüy adına ne varsa hepsini ayaklandıran hırıltıyı… Çok yakınımdaydı. Belki az sonra nefesini ensemde duyacağım.

Durdum. Beş santim ötesini görebilsem keşke. Şalı sıyırdım, elime doladım. 

İşe yarayacağından değil, kendimi teselli etmek için. Dönüp durmaktan ayağımın altında bir çukur oluşmuştu. Aman ne iyi! Kendi mezarımı kazıyorum.”

Sevgi Saygı

1957’de İzmir’de doğdu. 1981’de Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü, 1985’te Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıl Atıf Yılmaz’ın filmlerinde yönetmen asistanı olarak çalışmaya başladı, senaryo çalışmalarına katıldı. TRT İstanbul Radyosu’nun Arkası Yarın ve Radyo Tiyatrosu kuşakları için kaleme aldığı oyunların yanı sıra, Tiyatro Ti için Hayalet ve Başkan oyununu yazdı. 2008’de büyük beğeni toplayan Gece Gündüz adlı televizyon dizisinin senaristlerinden biriydi. Çalışmalarını bugün de senarist olarak sürdüren ve çocuk kitapları da yazan Saygı’nın 2004’te yayımlanan Gezgin adlı ilk romanı, 2015’te ON8 tarafından aynı adla yenilendi. Koza adlı romanı ise 2012’de yayımlandı. Gerçek ile rüya, anlatı ile fantazya arasında gidip gelen kurgularında ruhun ve geçmişin karanlıklarına dalmaktan hoşlanan Saygı’nın “Bebek” adlı öyküsü, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin (FABİSAD) düzenlediği Gio Ödülleri kapsamında 2013 Öykü Ödülü’nü kazandı.

edebiyathaber.net (20 Nisan 2015)

Yorum yapın