Sevdalar, göçler ve savaşlar içinde geçen bir ilk roman: Kalenin Havvası

Mart 7, 2019

Sevdalar, göçler ve savaşlar içinde geçen bir ilk roman: Kalenin Havvası

Yelgin Arkoç Mesci’nin “Kalenin Havvası” adlı romanı Altın Kitaplar etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kadın, çevre altyapısı, STK ve turizm projeleriyle tanınan YELGİN ARKOÇ MESCİ, ALTIN KİTAPLAR logosuyla çıkan ilk romanı KALENİN HAVVASI’nda okuru, tarihte yolculuğa davet ediyor.  

13 Temmuz 1878’de, Berlin Antlaşması’nın imzalandığı gün Amasya Kaleköy’de sarı saçlı, maviye çalan yeşil gözlü, güzel bir kız doğar. Adını Havva koyarlar. Dağda, bayırda, kırlarda, kalede çiçeklerle büyür. Yaylanın düzünde atıyla koşturur. Okuryazar olur. Dünya büyük bir dönüşümün eşiğindedir. Kıtlıkların, salgın hastalıkların, savaşların, Müslüman ve gayrimüslim göçlerinin, tehcirin, gizli sevdaların yaşandığı yıllardır. Havva da mutluluklar, trajediler yaşar. Gün gelir saraylara konuk olur, gün gelir acımasız bir dünya savaşının ortasında kalır. Her seferinde olgunlaşıp daha güçlenerek ayağa kalkar. Kozasından çıkmaya çabalar o da herkes gibi. Mektepleri dağlar, kalelerdir. Denizi ilk gördüğü Samsun, yüreğinin kaldığı İstanbul’dur…

“Aslında bizim gibi böyle dağlık yerde, sarp yamaçlarda, vahşi doğanın içinde büyüyen çocuklar için çok doğaldır kayalıklarda tırmanmak, çiçek toplamak, börtü böcek kovalamak. Hele de nesillerdir bu dağlardaysanız iyi tutunmaktır meselenin özü. Kaymazsınız, kaymamanız gerekir. Düşmezsiniz, düşmemeniz gerekir. O dağların, o dağdaki kayalığın bir parçası olmanız gerekir. Aşağıya değil yukarıya bakarsınız, bakmanız gerekir!”

Yazar Hakında

Yelgin Arkoç Mesci, Amasya’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını Amasya, Samsun, Sinop, Antalya ve İzmir’de geçirdi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamladı. Kamuda toprak ve sulama altyapısı konularında görev yaptı.  Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nda çalıştı. Sahada AB destekli yüzlerce projenin eğitim, hazırlık, uygulama ve değerlendirme sürecinde aktif olarak yer aldı. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan nehir havzası ile ilgili Kalkınma Birliği’nde idareci olarak Bölgesel Kalkınma ve Havza Yönetimi ile ilgili çalışmaları yürüttü. Önceliği kadın, çevre altyapısı, STK ve turizm projelerine verdi. Yurtdışında birçok ülkede bulundu. Uluslararası program yönetimi deneyimi olan yazarın çeşitli dergi, kitap ve gazetelerde araştırmacı kimliği ile makaleleri yayımlandı. Projeler kapsamında hazırlanıp yayımlanmış üç eseri daha vardır. “Kalenin Havvası” ilk romanıdır. Yaşamını Amasya, İstanbul ve Londra’da sürdüren yazar, Başar Onur Mesci’nin annesi, Atlas Mesci’nin babaannesidir.

edebiyathaber.net (7 Mart 2019)

Yorum yapın