Sevda Müjgan Yüksel’den Öykülerle Değerler Eğitimi 2 – 3 | Münire Çalışkan Tuğ

Aralık 4, 2017

Sevda Müjgan Yüksel’den Öykülerle Değerler Eğitimi 2 – 3 | Münire Çalışkan Tuğ

Sevda Müjgan Yüksel, çocuk edebiyatı yolculuğuna 2017 yılında Haziran ve Ekim aylarında Yuva Yayınlarından çıkan Öykülerle Değerler Eğitimi 2 ve 3 adlı 10’ar kitaplık iki setle devam ediyor.

Ne yazık ki günümüzde değerler eğitimi pek çok kişi tarafından yalnızca dinsel değerler olarak görülüyor. “Merak, paylaşma, sevgi, sorumluluk, merhamet, yardımseverlik, hayal gücü, dostluk, cömertlik, iyilik, doğruluk, dürüstlük, sabır, anlayış, kardeşlik, adalet, özgüven, çalışkanlık” sadece para kazanmayı, kendini bazı çevrelere yakınlaştırıp tanınmayı hedefleyen çoğu çocuk edebiyatı yazarı için değerden sayılmıyor. Din ve gelenek soslu, albenili kurgu ve cümleleriyle çok satanlar, çok okunanlar, çok kazananlar listelerinde boy gösteren bu yazarlar çocuklarımızı karanlık bir geleceğe doğru yola çıkarmaktan sakınmıyorlar. Tam da bu noktada çocuklarımızın Sevda Müjgan Yüksel’in Öykülerle Değerler Eğitimi 2 ve 3 adlı setleriyle buluşturulması, bu kötü gidişin önüne set çekebilmede katkılar sağlayabilecektir.

Sevda Müjgan Yüksel’in kitaplarını okuyan çocuklar neler kazanacaktır?

* Yaparak, yaşayarak, dokunarak öğrenmenin önemini kavrayacak, keyfini yaşayacaktır.

* Her şeyin para olmadığını, başkalarını sevmenin ve sevindirmenin kimi zaman para kazanmaktan daha kalıcı sonuçlar vereceğini görecektir.

* Deyimler ve atasözlerinin anlamlarını yaşamdaki örneklerle kavrayacaktır.

*  Bazen büyüklerin de hata yapabileceğini, önemli olanın o hatadan dönmeyi bilmek olduğunu öğrenecektir.

* Toplu taşıma araçlarındaki davranış kurallarını öğrenecektir.

* Ayrıntıların ayırdına varabilecektir.

* Farklılıklara saygı duyma konusunda hassasiyet kazanacak, bunun bir zenginlik olduğunu görecektir.

* İyi komşuluk, arkadaşlık ilişkilerini görecek, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğrenecektir.

* Davranış inceliklerini kazanacak; birbirlerini sevmeyi, koruyup kollamayı ön plana almaları gerektiği konusunda bilinçleneceklerdir.

* Doğada ve çevremizde yaşayan hayvanları, onların özelliklerini ve gelişimlerini görecek; onlarla dost ve arkadaş olma konusunda düşünecektir.

* Gidip göremeyecekleri yerleri, oraların doğal ve tarihi güzelliklerini tanıyabilecektir.

* İşbölümü yapabilmeyi, grup çalışmasının zenginleştirici ve geliştirici etkisini kavrayacaktır.

* Hayal kurma, hayallerini gerçeğe dönüştürme becerisini geliştirecektir.

* Oyunlarını ve oyuncaklarını başkalarıyla paylaşabilme zevk ve alışkanlıklarını kazanacaktır.

* Doğayla kucaklaşmayı, onu koruyup geliştirmeyi önemseyecektir.

* Kitabın, resmin, sinema ve tiyatronun, belgesel izlemenin, araştırma yapmanın insanı geliştiren yanını ve daha pek çok yaşam deneyimini öğrenecektir. 

Öykülerle Değerler Eğitimi setlerinde yer alan kitapların arka kapaklarından alıntılayarak diyoruz ki: “Toplumlar değerleriyle ayakta kalır. Birlikte yaşamak yardımlaşmayı, sevgiyi, iyiliği, dürüstlüğü, cömertliği, adaleti hoşgörüyü, sorumluluğu ve. Gerektirir. Değerler serimizde yer alan kitaplarımızla siz sevgili çocuklarımıza bu yolda kimi farkındalıklar kazandırmayı diledik. Kitaplar ışığınız olsun, iyi okumalar.”

Münire Çalışkan Tuğ – edebiyathaber.net (4 Aralık 2017)

Yorum yapın