Serdar Kuzuloğlu Kocaeli Kitap Fuarı’ndaydı: “Ama devir değişti”

Mayıs 20, 2013

Serdar Kuzuloğlu Kocaeli Kitap Fuarı’ndaydı: “Ama devir değişti”

Sosyal medya danışmanı ve Radikal yazarı Serdar Kuzuloğlu, 5. Kocaeli Kitap Fuarı‘nda “Ama devir değişti” başlığıyla düzenlenen söyleşiye katıldı.

Kuzuloğlu, ilgiyle izlenen söyleşisinde internetten dijital dünyaya kadar uzanan ve güncel hayatı tümüyle etkisi altına alan değişimi verdiği çarpıcı örneklerle ortaya koydu. Kuzuloğlu, “Her şeyi tıklayarak öğrenen bir kuşağa, klasikleri oku demek çok zor. İnsanlık tarihinde ilk kez çocuklar anne ve babalarından daha çok şey biliyor. Bütün bu çabanın sonucunda ise ne yazık ki yalnızız” şeklinde konuştu.

Söyleşisini araştırmalardan ve hazırladığı fotoğraflardan oluşan sinevizyon eşliğinde gerçekleştiren Kuzuloğlu, internetin önemli ve evrensel bir harç olduğunu söyledi. Günümüzde internet kesintisinin elektrik kesintisinden daha önemli algılandığını kaydeden Kuzuloğlu, “İnternet sayesinde hayatımıza giren meslekler var. Siz öldüğünüzde Facebook ya da mail adresiz için dijital gasilhaneler kuruldu. Öldükten sonra sizin adınıza son mesajı atıyorlar. Aynı şekilde dijitalleşme aileden başladığı için daha çocuk ceninken Facebook’a ekleniyor. Biz belki de 40 yıl sonrasının başbakanının cenini biliyoruz. Ceninden ölüme hayatımız dijital” dedi.

Kuzuloğlu, verdiği çarpıcı örneklerle insan hayatının gitgide dijital dünyanın esiri haline geldiğini anlattı. İnternet oyunlarından navigasyonlara kadar tüm cihazların hayatı yönlendirdiğini kaydeden Kuzuloğlu, “Navigasyon uçurumun kenarında sola dönün dese dönecek hale geldik. Oyunlarda sanal kiralık katiller var. Çocuğunuz oyunun başında biraz fazla vakit geçirse sizin adınıza oradan çocuğunuzu hackleyerek alıyor. Fena halde bağımlı olduk” diye konuştu. Kuzuloğlu, insan beyninin fizyolojik yapısına aykırı olmasına karşın aynı anda her şeyi yapar hale gelindiğini söyledi.

Günün artık eskiden olduğu gibi 24 saat olmadığını anlatan Kuzuloğlu, “Eskiden 8 saat uyku, 8 saat çalışma 8 saat de dinlenme idi. Ama bu dünyada her şey iç içe geçtiğinden ve her şeyi aynı anda yapma isteğinden dolayı gün 30 saate çıktı. Araştırmalar 2000’li yıllarda yaşayan insanların yüzde kırkının kafasının karışık olduğunu söylüyor. Dikkat dağılımımız var. Bütün bu süreç de bize ertelemeyi getiriyor. Fuardan aldığınız kitapların arkasına aldığınız günü ve bitirdiğiniz günü yazın, göreceksiniz ki okumayı ertelemişsiniz” şeklinde konuştu.

Kuzuloğlu, yaklaşık bir saat süren söyleşinde bütün çabanın sonunda insanoğlunun kendisini yalnız hissettiğini kaydetti. Kuzuloğlu, “İlginç bir dönem yaşıyoruz. En çok kullanan kelime yalnızım oldu. İlk kez depresyon ilaçları bu kadar satar oldu” dedi. Kuzuloğlu ancak dijital dünyanın iyi yanları olduğuna da dikkat çekerek örnek olarak elektronik kitabı gösterdi. Kuzuloğlu, elektronik kitabın kişiye sonsuz bir arşiv imkânı sunduğunu ifade etti.

Kuzuloğlu, konuşmasını bir balinanın yaşamından yola çıkarak anlattığı bilgiyle sonlandırdı. Kuzuloğlu, “Balinaların üzerlerinde zaman içinde birçok parazit ve deniz canlısı yerleşir. Balinalar bu nedenle nefes almakta zorluk çeker ve bu parazitlerden kurtulmak için doğalarına aykırı olmasına karşın tuzlu sulardan tatlı sulara giderler. Bizler de düşüncelerimizden, olumsuz duygularımızdan kurtulmak için bulunduğumuz ortamdan ayrılarak tatlı sulara gitmeliyiz” dedi.

haberler.com (20 Mayıs 2013)

Yorum yapın