Senaryo yazmak isteyenler için önemli bir rehber

Ekim 10, 2018

Senaryo yazmak isteyenler için önemli bir rehber

Eugene Vale’nin yazdığı Vale’in Senaryo Teknikleri, Eylül Doğramacı çevirisiyle Küsurat Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Türk sineması için önemi hepimizin malumu olan Ertem Eğimez’de de bu kitabın iki ayrı çevirisi vardı. Süt Kardeşler ile başlayıp hasılat rekorları kıran ve günümüzde de ilgiyle izlenen filmlerin yol haritası da Vale’in bu kitabıdır.”
Selçuk Aydemir

“Alanına oldukça hakim biri olan Eugene Vale, senaristlerin karşılaştıkları sorunları sağduyu ile işlediği muhteşem bir kitapla özetliyor.”
The New York Times Book Review

Yayınlandığı dönemde, sektöre büyük ivme katan kitap İngilizce, Almanca ve İspanyolcanın ardından şimdi Türkçede!

“Yaratıcı hayal gücünü öğrenmek de öğretmek de imkânsızdır. Ancak bir yaratıcı teknik ve bilgi öğrenebilir. Yaratıcı bir dâhinin elinden çıkan en muazzam sanat eseri bile deneyim, bilgi veya teknikle şekillendirilmiş yaratıcı fikirlerden müteşekkildir.”

Vale’in Senaryo Teknikleri, senaryonun ilk fikrinden son aşaması olan çekim senaryosuna kadar bir yol haritası sunuyor okuruna. Vale, film yaratım sürecinin her aşamasında senaryo meraklıları için senaryo hakkında derinlemesine bilgiler verirken bu bilgileri senaryo örnekleriyle desteklemekle kalmayıp, film yapım süreciyle ilgili de pratik bilgileri okuyucularıyla paylaşıyor.

Bu kitap; sahne, aksesuar, nesne, oyuncu, ışık, diyalog, mekân, zaman, karakterizasyon, niyet, seyirci üzerindeki etki, fikirden nihai biçime nasıl gidileceği, dramatik yapı anlayışları, senaryo yazımı, tretman, taslak, uyarlama, çekim senaryosu, yaratım süreci gibi pek çok konuda meraklılarını bilgilendirmeye geliyor!

“Hikâyenin gereklilikleri altında ezilen çoğu senarist, her bir eylemin karakter özelliğini ortaya koyduğunu ve aynı kişinin gerçekleştirdiği farklı eylemlerin aslında var olmayacak bir karakter yarattığını göz ardı ederek eylemlerini rastgele farklı kişilere bölüştürür. Ancak iyi bir senarist zihninde belirli bir karakter özelliği yaratır ve sonra kendine, ‘Bu karakteri hangi eylemleri kullanarak görünür kılabilirim?’ diye sorar.”

Ödüllü romancı ve çok satan kitaplara imza atmış  olan Eugene Vale, senaryonun yanı sıra yönetmenlik, kurgu, dağıtım ve finans dahil olmak üzere sinemanın birçok alanında bulunmuştur. Senaristliğini yaptığı The Dark Wave, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi ödülüne aday gösterilmiş; The Shattered Dream ise Writers Guild of America tarafından En İyi Televizyon Dizisi seçilmiştir.

Yönetmen bazı durumlarda hem senaristin kompozisyonunu düzenleyen bir aranjör hem de bu notaları hayata geçiren bir nota şefidir.”

Romanları ile de pek çok ödül alan, televizyon piyesleri ile televizyonun altın çağını yaşadığı dönemlere damgasını vuran Eugene Vale, bu kitapla okurlarıyla tecrübelerini de paylaşıyor. Vale’in kaleminden çıkan, dramanın temel bilgilerini veren Vale’in Senaryo Teknikleri; yazma becerilerini geliştirmek isteyenler, sinema öğrencileri, profesyonel senaristler ve filmler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için rehber olacak.

edebiyathaber.net (10 Ekim 2018)

Yorum yapın