Senaryo meraklılarına ilham olacak bir kitap: Vale’in Senaryo Teknikleri | Gizem Demir

Kasım 14, 2018

Senaryo meraklılarına ilham olacak bir kitap: Vale’in Senaryo Teknikleri | Gizem Demir

“Türk sineması için önemi hepimizin malumu olan Ertem Eğilmez’de de bu kitabın iki ayrı çevirisi vardı. Süt Kardeşler ile başlayıp hasılat rekorları kıran ve günümüzde de ilgiyle izlenen filmlerin yol haritası da Vale’in bu kitabıdır.”

Selçuk Aydemir

Yakın zamanda Küsurat Yayınları Eugene Vale’in kaleme aldığı Vale’in Senaryo Teknikleri kitabını okurlarla buluşturdu. Kitap, okurlarına senaryonun ilk fikrinden son aşaması olan çekim senaryosuna kadar bir yol haritası sunsa da aslında yalnızca “senaryo yazmak” formülünün içine hapsetmiyor. Vale, yazmaya dair hevesi olan herkese farklı zamanlarda farklı defterlere karalanmış cümleleri toparlama cesareti veriyor, bu cesareti okura ulaştırma beceresine de Vale’in Senaryo Teknikleri deniyor. Elbette, bu kadar basit ve eğlenceli değil resmin tamamı ama yazmak inancıyla yola çıkan herkes bilir ki, bu yolda ihtiyacımız olan motivasyon, pek çok kuraldan daha elzem olabiliyor.

“Bir anda esen yaratıcılık rüzgârına kapılıp tek oturuşta bir kısa öykü yazmak mümkündür. Ancak herhangi bir uzunluktaki hiçbir edebi eser, yazım sürecinden önce yapısal öğeleri üzerinde hatrı sayılır bir inceleme yapılmadan nihai biçimine ulaştırılamaz.”

Sinema bölümü öğrencilerinin, sinema severlerin, senaristlerin, iyi bir senaryo yazmak isteyenlerin ve bir anda esen yaratıcılık rüzgârına kapılarak hafta sonu bir senaryo yazmak üzere masaya oturup bu işin aslında sanıldığı kadar kolay olamadığını anlayanların setin tüm inceliklerinden senaryo yazımının tüm gerekliliklerine kadar bilgi sahibi olmasını sağlayacak, başucu kitapları olacak nitelikte bir eser.

“Yaratıcı hayal gücünü öğrenmek de öğretmek de imkânsızdır. Ancak bir yaratıcı teknik ve bilgi öğrenebilir. Yaratıcı bir dâhinin elinden çıkan en muazzam sanat eseri bile deneyim, bilgi veya teknikle şekillendirilmiş yaratıcı fikirlerden müteşekkildir.”

Kitabı okurken seyircinin ne şekilde etkilenebileceğine, hikâye oluşturmak için önem verilmesi gereken noktalara, dramatik yapının nasıl kurulacağına, bir şeyler yazmak için ilhamın tek başına yeterli olmadığına ve daha pek çok noktaya dair bilgi veren kitap, yanlış önermeleri de göstererek karşılaştırmalı bir inceleme yapmayı mümkün kılıyor.

“İlham, masmavi gökyüzünde çakması beklenen bir şimşek değildir.”

Ödüllü romancı ve çok satan kitaplara imza atmış  olan Eugene Vale, senaryonun yanı sıra yönetmenlik, kurgu, dağıtım ve finans dahil olmak üzere sinemanın birçok alanında bulunmuştur. Senaristliğini yaptığı The Dark Wave, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi ödülüne aday gösterilmiş; The Shattered Dream ise Writers Guild of America tarafından En İyi Televizyon Dizisi seçilmiştir.

Alanında başarılı bir kariyeri olan Vale, bu kitabıyla tecrübelerini de okurlarıyla paylaşıyor. Kitapta verilen senaryo örnekleri, anlatılanları okurun gözünde somutlaştırması açısından muhteşem olmuş. Pek çok teknik kitabın aksine akıcı bir dili olan bu kitabı okuduktan sonra bir zamanlar yazdığınız ama şimdilerde hatırlamadığınız hikâyelerinizi, senaryolarınızı yeniden karıştıracaksınız!

“Senaryo yazmanın  çok kolay olduğunu düşünüyorsunuz ve hafta sonu bir senaryo yazmayı planlıyorsunuz. Sonra hemen bunun sandığınız kadar mükemmel bir iş olmadığını ve belki de mükemmel sandığınız hikâye fikrinizin o kadar da mükemmel olmadığını düşünüyor ve hatta senaryoyu yazmaya gerçekten başladığınızda durumun karmaşıklığı karşısında hayrete düşüyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey okumak… Ancak sadece okumak değil, aynı zamanda çalışmak. Aslında sadece okumak ve çalışmak da değil… Eugene Vale’in size bu muazzam kitapta senaryo yazım teknikleri ve yapı, duygular, karakterler ve kamera için hikâye anlatımı bağlamında vereceği tüm tavsiyeleri özümsemeniz gerek.”

Arthur Hiller

Gizem Demir – edebiyathaber.net (14 Kasım 2018)

Yorum yapın