Sema Kaygusuz’un Yere Düşen Dualar adlı romanı İsveç’te hayranlıkla karşılandı!

Mart 27, 2012

Sema Kaygusuz’un Yere Düşen Dualar adlı romanı İsveç’te hayranlıkla karşılandı!

Sema Kaygusuz’un, Fransa’dan aldığı iki ödülün ardından “Balkanika Edebiyat Ödülü”ne de değer görülen ilk romanı Yere Düşen Dualar, Mart ayı içinde Ersatz tarafından İsveç’te yayımlandı. Piyasaya sunulduğu ilk günden itibaren İsveçli okurların hayranlıkla karşıladığı roman, çok kısa bir sürede önemli eleştirmenlerin de ilgi odağı haline geldi.

Çarpıcı ifadelerle anılan yazar Sema Kaygusuz, kimilerine göre “William Blake’in günümüzdeki izdüşümü”, kimilerine göre “çağdaş bir Şehrazat”, kimilerine göre ise “alışılmış roman algısını altüst eden büyüleyici bir ses.” Kitapla ilgili değerlendirmelerin ortak yönü, Yere Düşen Dualar’ın, seçtiği kendine özgü şiirsel yolla okurlara büyüleyici bir deneyim yaşattığı yönünde.

Kesinlikle büyüleyici
''Sema Kaygusuz’un romanı Yere Düşen Dualar, uzun yıllardır ilk kez, çok önemli ve derinlikli bir okuma deneyimine sürükledi beni. (…) Sema Kaygusuz, Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un başını çektiği Türkçe postmodern roman geleneğinin içine yerleşmiş olsa bile, kendine özgü çok özel bir yol seçmiş. Bu yol ne Avrupa merkezli ne de erkeksi bir yol, oldukça dişil ve farklı bir uçta. En basitçe söylemek gerekirse Yere Düşen Dualar kesinlikle büyüleyici bir deneyim. Ne eksik, ne fazla.''(Jan Arnald/ DN)

Anlatının evrimi 
Yere Düşen Dualar’ın en büyük gücü, dili ve hikâye anlatıcılığı. Kendi sembollerini ve anlam dünyasını oluşturan bu dik başlı ve şiirsel roman, bana William Blake’in çağdaş bir yazar olarak geri döndüğünü düşündürdü. Olağanüstü gücü, okuru huşuya sürükleyen güzellikte akıl çelen dili ve insanlık hali üzerine nefes kesen gerçeküstü düşlemiyle…''(Karl Johan Nilsson/ HD)

Gölgeler ve söyleniler arasında
''Sema Kaygusuz, bir yanıyla şair, bir yanıyla ateşli bir muhabir; doğuştan yetenekli bir anlatıcı. Homerosvari çizilen sahnelerin yanı sıra, bir adanın ve orada yaşayan yerel halkın değişimini büyüleyici bir gözlem gücüyle anlatıyor. Hepsinin ötesinde, yoğun imgeleri ustalıkla işleyen Kaygusuz, yoruma ihtiyaç duymaksızın anlatımıyla cezbediyor. Sema Kaygusuz, başka bir adada ölüme terkedilen köpeklerin ulumaları eşliğinde, her birimizin yurtsuz çocuklar olduğunu söylüyor bize.''(Jens Christian Brandt/ Kritik Viwebben)

Fantastik döngü 
Sema Kaygusuz’u bir romancı yapan, her şeyden önce, okuru çağdaş bir roman beklentisinden sıyırarak, daha büyük bir deneyim sunmasıdır.(Christopher Lean Doer/ SVD Kultur)

edebiyathaber.net (27 Mart 2012)


Yorum yapın