“Şehrazat’ın Oyunu” Almanca olarak sahneleniyor

Nisan 22, 2019

“Şehrazat’ın Oyunu” Almanca olarak sahneleniyor

Fotoğraf: Jan-Pieter Fuhr

Turgay Nar’ın yazdığı “Şehrazat’ın Oyunu” Das Spiel der Schahrazad adıyla Almanya’da Staatstheater Augsburg (Augsburg Devlet Tiyatrosu) yapımı olarak Almanca sahneleniyor. Oyunun yönetmeni ve çevirmeni Ferdi Değirmencioğlu.

12 Mayıs 2018 günü gerçekleştirilen prömiyeri sonrası 13 Mayıs’ta St. Anna Lutheran Klisesi’nde oyun için yapılan “tiyatro vaazı” ayininde Almanya’nın ünlü yazarlarından Christian Nürnberger, oyun üzerine oldukça kapsamlı bir konuşma yaptı. Oyun ayrıca 36. Bavyera Tiyatro Günleri (36. Bayerische Theatertage)‘nde Staatstheater Augsburg’u temsilen katıldı ve 52 oyun arasından izlenmesi eleştirmenlerce önerilen 3 oyundan biri olarak gösterildi.

Oyuncuların Almanya’nın tanınmış oyuncuları olması da ayrıca önem taşıyor: Anatol Käbisch (Şehriyar), Linda Elsner (Şehrazat), Klaus Müller (Vezir Berehut), Thomas Prazak (Bizeban) gibi… Bunlardan Anatol Käbisch, Viyana Burgtheater ve Berliner Ensemble‘de Robert Wilson ve Claus Peymann gibi birçok önemli yönetmenin rejisinde başrol oynamış bir oyuncu. Bizeban rolünü oynayan Thomas Prazak ise geçtiğimiz aylarda oyunlardaki başarısından dolayı 18. Augsburg Journal Tiyatro Ödülü’nü aldı.

Oyun Alman basınının yanı sıra, entelektüel ve akademik çevreler tarafından da ilgiyle karşılandı ve üzerinde akademik çalışmalar yapıldı.

2017-18 tiyatro sezonunda başlayan oyun 2018-2019 sezonunda da sahnelenmeye devam ediyor.

Oyunun Almanya’nın tarihsel açıdan önemli ve köklü tiyatrolarından Augsburg Devlet Tiyatrosu Staatstheater Augsburg‘un (Brecht’in doğduğu şehir olması nedeniyle adının verildiği) “Brechtbühne” sahnesinde Almanca sahnelenişi Türkiye tiyatrosunun tanınmasına katkı sağlıyor.

edebiyathaber.net (22 Nisan 2019)

Yorum yapın