Seda Sümer’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 25, 2020

Seda Sümer’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Yaşam enerjisinin en saf ve aynı zamanda en güçlü hali çocukluk. Onların iç dünyalarını, hayata bakışını, maddi manevi ihtiyaçlarını anlayabilmek ve karşılayabilmek dünyanın yeniden iyi bir yer olabilmesi için elzem. Hayatı anlamak, zamanla ve dünya düzeniyle bozulan öz değerleri düzeltebilmek, tabiri caizse insanoğlunu fabrika ayarlarına döndürebilmek için çok kıymetli bir araç bu. Ben yazmadan önce yaptığım işlerimde de bebek ve çocuklar için üretiyordum. İçimden böyle geliyor. Anlaşılan, ihtiyaçları karşılanan, doğru büyüyen, potansiyeline ulaşabilen bir nesilden daha anlamlı, daha güzel ne olabilir ki? Buna bir katkı sağlayabilme hissi bana çok iyi geliyor.

2- Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Vasconcelos’un Şeker Portakalı’ndan çok etkilendiğimi hatırlıyorum. Anlaşılamayan bir çocuk olan Zeze’nin acı dolu hikayesi beni çok ama çok üzmüştü. Yalnız, anlaşılamamış, ihtiyaçları karşılanmamış, içine dönük çocuklar hala çok sarsar beni. Zayıf bir noktam.

3-Bu kitabı keşke ben yazsaydım dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çocukların gözünden yetişkinlerin dünyasındaki yanlışlık ve aksaklıkları çok güzel ortaya koyan Aziz Nesin’in Şimdiki Çocuklar Harika kitabını yazmış olmak isterdim 🙂

4-Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi belirtebilir misiniz?

Gençlere yönelik eserlerden en son Aslı Eti’ninDünya’nın On Dört Günü” kitabını okudum. Aslı Eti’nin kalemine bayılıyorum.Temiz, süssüz ama çok etkili bir dili var. Okuyucuyu çabasız bir şekilde farklı bir dünyaya sürüklemeyi çok iyi başarıyor. Hikayeleri hep çok felsefi alt metinlerle geliyor. Okuyanları hikayeyi kafalarında işleyip iyi insan olmakla ilgili çok değerli mesajları bulup çıkarmaya, düşünmeye teşvik ediyor. Yetişkinler okusa ve  bu hikayelerdeki üslubu kendi evlatlarına nasihat vermekte kullansa diye geçiriyorum hep okurken içimden. Çocukların kendi içlerine bakabilmeleri, farkındalıklarına kavuşabilmeleri için çok önemli ve değerli bir kitap.

edebiyathaber.net (25 Mart 2020)

Yorum yapın