Sartre ve Camus kuşağının son düşünürü de aramızdan ayrıldı

Mayıs 28, 2020

Sartre ve Camus kuşağının son düşünürü de aramızdan ayrıldı

İnsan ve toplum, siyaset sosyolojisi, sosyoloji kategorilerinde eserler yazmış 99 yaşındaki Tunuslu yazar Albert Memmi Paris’te hayatını kaybetti.

Memmi, 1920 yılının Aralık ayında Tunus’un Yahudi mahallesinde doğdu. Tunus’ta, 1939’da mezun olduğu bir Fransız lisesinde okudu. Cezayir Üniversitesi’ne kaydolan Memmi’ni çalışmaları İkinci Dünya Savaşı tarafından kesintiye uğradı. Ardından, Tunus’un doğusundaki bir zorunlu çalışma kampına yollandı. Savaşın ardından çalışmalarına Paris’te devam eden yazar, 1953 yılında yarı otobiyografik ilk romanı “The Pillar of Salt”ı yayımladı. Kitabının Prix de Carthage ve Prix Fénéon’u almasının ardından kitap Edouard Roditi tarafından İngilizceye çevrildi.

Tarihçi Youssef Ben İsmail, Albert Memmi’nin öldüğünü sosyal medya hesabından paylaşarak, “Albert Memmi öldü. Memmi, birçok yönden entelektüel geleneklerinin sorumlusu olan Sartre / Camus neslinin son düşünürüydü. Onunla 10 yıl önce Paris’te, Tunus’ta yayıncı olan babamla birlikte buluştuğumu hatırlıyorum. O zamanlar da yaşlı bir adamdı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Sömürgeci ve Sömürgeleştirilen (İnsan) kitabının da yazarı olan Memmi’nin The Colonizer and the Colonized, Decolonization and the Decolonized, Racism gibi birçok eleştirel eserinin çoğu İngilizceye çevrildi.

edebiyathaber.net (28 Mayıs 2020)

Yorum yapın