Sarnıç Öykü’de bu ay “Giden Bir Kedinin Ardından” var

Nisan 30, 2013

Sarnıç Öykü’de bu ay “Giden Bir Kedinin Ardından” var

Sarnıç Öykü’de bu ay “50 Kuşağı”nın usta öykücülerinden Ferit Edgü’nün “Giden Bir Kedinin Ardından” isimli kitabı var. “Hakkâri’de Bir Mevsim” , “Av” ve “Doğu Öyküleri” gibi birçok kitabıyla edebiyatımızda önemli bir yeri olan Ferit Edgü’nün son kitabı hakkında kendisiyle Rıza Kıraç söyleşti. Yazılarıyla dosyaya katkıda bulunanlar isimler ise şunlar: Enis Batur, Oğuz Demiralp, Fatih Altuğ ve Ayşe Öykü İş.

Sarnıç Öykü’nün bu sayısında Tolstoy’un “Orman Meyveleri” adlı öyküsü Rusça aslından çevirisiyle yer alıyor. Klasik romanın dev isimlerinden olan Tolstoy’un bu öyküsünde yine onun benzersiz karakter çizimlerini okuyacaksınız. Bir diğer çeviri öykü, çok ödüllü bir yazar olan Edward P. Jones’un imzasını taşıyor:” İlk gün”. Türkçeye “Malum Dünya” adıyla çevrilen “The Known World” adlı romanıyla Pulitzer ödülünü almıştı yazar. Yine, Pulitzer ödüllü bir başka yazar Dominik asıllı Amerikalı Junot Diaz. Diaz’ın “Kumral Bir Kızla Nasıl Çıkılır” isimli öyküsü hayli ilginç ve ironik.

Bu ay öyküleri yayımlanan yazarlar Mehmet Batur, Senem Dere, Neslihan Önderoğlu, Hakkı İnanç, Ayşegül Ural, Fuat Sevimay, Erkan Tuncay, Eylem Ata Güleç ve Tolunay Ozanemre.

Damla-lık’ta Billur Şentürk’ün derlediği kısa haberlerin yanı sıra, Semra Aktunç’la YKY’den çıkan “Yalos” adlı kitabı üzerine yapılan bir söyleşi de yer alıyor.

Kült kitap bölümünde ise Berna Durmaz’ın Sabahattin Ali’nin “Yeni Dünya” kitabını inceleyen yazısı var.

Kadir Yüksel ise Öykü Vitrini’nde Dünyanın Öyküsü tarafından “Öykü Yağmuru” adıyla yayına hazırlanan 2012 Öykü Yıllığı’nı inceliyor.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2013)

Yorum yapın