Sapanlı şiirler | Sena Çelik

Kasım 27, 2015

Sapanlı şiirler | Sena Çelik

blitzkrieg“Şiir direnirse kazanacak” mottosu ile şiir dünyasında yer edinen 160. Kilometre Yayınevinden çıkan Blitzkrieg, Barış Özgür’ün ikinci şiir kitabı.

Nedense ben hep sapanlı şiirleri seviyorum. Sapanımı da taşımı da Barış Özgür’ün kelimelerinin gücüne hediye ettiğim anda “İYİLER MUTLAKA KAZANIR” şiirini ayakta bağırarak tüm kışlaya okudum. Kışlaya derken onu da Barış Özgür yarattı.

Salim Nacar, Merkezkaç’ta yazdığı Barış Özgür yazısında “Onda 2010 sonrası yazanlardaki dini jargonu mizah ile esnetme uğraşının daha elle tutulur ve daha imrenilir bir yanı var. Aslan Yattığı Yerden bütün karamsarlığına karşın bize geniş ferah bir ülke sağlıyor sanki.” diye bahsediyor. Duvar dergisinin 17.sayısında ve son kitabında yayımlanan bu şiir hakikaten harika ve şiirden birkaç dize paylaşmak istiyorum;

ve inadına ve inadına inadına

inadına ve inadına

inadına

pencereler açarak

kuş uçuşlarına

yirmi birinde elinde malası

inşaatlarına sıvanarak şehrin

kaygan irinini pompalamak için

yükselen işlek şırıngalarında

bir gırtlak gibi tıkanarak

sus pus kir pas

el pençe otuz altısında

bir akşamüst gene yevmiye sırasında

Barış Özgür’ün şiir başlıkları ve ayrımları da hayli dikkat çekici; kitap “akrabalık şarkıları, hep en geç yatanlar için şiir” olarak iki bölümden oluşuyor. Kitabın meşhur özgeli bölümleri üzerine basa basa okunulası;

seni depremler beni dağlarım özge

beni giy beni diz yap pamuklandır beni kenara at katlamadan

Özgür kitabında, belediye kazıklayan Laz müteahhidin sırıtmasından, turizmcileri neden öldürmeliyizden, iyilerin mutlaka kazanacağından ve özgelerle olan dramatik aşkın dolaysız ve aşkın sadece lirizm ile anlatılması fikrine karşı nasıl işlenmesinden, kısacası günümüz şiirinin en sapanlısından yazdığı şiirleriyle Blitzkrieg okunulası.

Sena Çelik – edebiyathaber.net (27 Kasım 2015)

Yorum yapın