Sanatçılar için yeni bir mekân: SAHA Studio

Ağustos 22, 2019

Sanatçılar için yeni bir mekân: SAHA Studio

Türkiye’nin sanat üretimini destekleyen SAHA Derneği misyonunu genişleterek sanatçı ve küratörlere yönelik bir stüdyo programı başlatmak adına yeni bir mekân kuruyor. SAHA Studio, Türkiye’den görsel sanatçıların üretim, araştırma ve etkileşim ortamlarını geliştirmeye odaklanırken uluslararası kurum ve küratörleri de davet edecek.

SAHA, sanatçı, küratör ve eleştirmenleri ağırlayacağı bu mekân ve programla mevcut ekosistemin ihtiyaçlarına cevap verip sanat profesyonellerinin küresel ağlarla bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor. SAHA Studio, sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi sağlıyor. Sanatçılara altı aylık program boyunca danışmanlık, geribildirim, yurtdışı seyahat ve birlikte öğrenme programları düzenleyerek profesyonel gelişim ve etkileşimlerine katkıda bulunuyor. SAHA Studio için Beyoğlu, Sıraselviler Caddesi üzerinde geçmişte kült rock mekânı Kemancı’ya ve genç sanatçıları destekleyen Mixer’e ev sahipliği yapmasıyla kültür sanat camiasının aşina olduğu 350 m2’lik mekânı yeniden işlevlendirildi.

SAHA Studio’nun ilk yılında sanatçılar, misafir sanatçı programları konusunda deneyimli bir seçici kurul tarafından davet ediliyor. Küratör ve eğitmen Vasıf Kortun, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan ve SAHA Studio’nun direktörlüğünü üstlenen küratör Çelenk Bafra’dan oluşan kurul seçim sürecinde SAHA’nın işbirliği yaptığı bağımsız sanat inisiyatifleri Ankara’dan Torun, Çanakkale’den sub, Diyarbakır’dan Loading, İzmir’den Hayy ve Karantina’dan da sanatçı önerileri aldı. Değerlendirilen 15 aday portfolyosunda medyum ya da yaş kriteri gözetilmezken sanatçıların SAHA Studio imkanlarından yararlanma potansiyellerine, bireysel ve kolektif deneyimleri sayesinde yaratacağı etkileşime ve İstanbul dışından sanatçılara da fırsat vermeye dikkat edildi.

 

SAHA Studio’nun Ağustos 2019-Şubat 2020 arasındaki ilk altı aylık dönemine katılan sanatçılar: Larissa Araz (1990, İstanbul), Alper Aydın (1989, Ordu), Özgür Demirci (1982, İzmir) ve Sibel Horada (1980, İstanbul)

 

SAHA Studio sonbahar itibariyle özellikle yurtdışından araştırmacı ve küratörleri de ağırlamayı planlıyor. SAHA Studio’nun küratöryel programının ilk konuğu Ekim ayında Meksika’dan Türkiye hakkında araştırma yapmak üzere gelecek küratör Alesha Mercado olurken SAHA’nın De Appel Curatorial Programme ile kurduğu yeni ortaklıkla on aylığına Amsterdam’a gidecek Naz Kocadere de programın katılımcıları arasında. 

SAHA Studio, SAHA Derneği üyelerinin ve derneğin kurumsal destekçileri Abdi İbrahim İlaç, Akfen Holding, Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Garanti BBVA, Karadeniz Holding ve Petrol Ofisi’nin yanı sıra As Teknolojik İnşaat, TEPTA Aydınlatma, VitrA ve İntema, Füsun Eczacıbaşı, Polisan Kansai Boya, Nurus, Nesrin Esirtgen, Zeynep Tümertekin, IKEA, MGS Merkezi Güvenlik Sistemleri, Muattar Saydam, BEK Tasarım ve A&B İletişim’in ayni destek ve bağışlarıyla kuruldu. 

edebiyathaber.net (22 Ağustos 2019)

Yorum yapın