Sams’ın kahkaha ve hınzırlık fırtınası devam ediyor

Ağustos 6, 2015

Sams’ın kahkaha ve hınzırlık fırtınası devam ediyor

sams_tehlikede_kapak_resmi -asPaul Maar’ın Almanya’da bir milyonun üzerinde okura ulaşmış ve şimdiden çocuk klasikleri arasına girmiş serisi Sams’ın Maceraları Türkiyeli çocuklarla buluşmaya devam ediyor. Serinin beşinci kitabı Sams Tehlikede Süheyla Kaya çevirisi ve Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Yerçekimine baş kaldıran diken gibi kıpkırmızı saçları, domuzu andıran burnu, kepçe kulakları ve mavi benekli koca suratıyla Sams’ı nerede görseniz tanırsınız. Yoksa siz daha onunla tanışmadınız mı?

Serinin ilk üç kitabında Sams’ın Bay Suspus’la başlayan maceraları dördüncü kitapta Martin’le devam etti. Beşinci kitapta Sams’ın bu kez başı belada! Neden mi? Sams’ı karanlık arzuları için kullanmak isteyen, hırslarının esiri Bay Daume’nin bitmek bilmeyen dilekleri Sams’ın mavi dilek noktalarını bir bir yok ederek varlığını tehlikeye atıyor. Çünkü Sams her dilekte biraz daha küçülüyor! Üstelik kötü niyetlerle kullanılmak istenen dileklerin “yan etkinler”i küçük ve büyük çaplı beklenmedik felaketler getiriyor; işler çok karışıyor. Bakalım, Sams’ın dostu Martin ve arkadaşları Tina ile Roland onu tamamen yok olmadan önce kurtarabilecekler mi?

Hınzır Sams karakteri, görünen sahte değerler arkasındaki gerçeğe, samimi ve sahici olana işaret ediyor. O aslında tam bir çocuk çünkü. Tüm çocuklar gibi açıksözlü, dobra ve sahici…

Sams’ın Maceraları Almanya’da bir milyon adet bastı, bir kukla tiyatrosu ve bir sinema filmi var. Serinin yazarı Paul Maar başta Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü olmak üzere pek çok prestijli ödülün de sahibi.

“Boyum bir buçuk karış kalmıştı,

Yok olup gidecektim az daha,

Ve sevgili Martin son anda,

Beni bulup bu zulümden kurtardı.

Hem de bunu tek başına başardı,

Kullanarak akıl ve hile yolunu,

Sams, özgür artık ve normal boyunda,

Borçlu hayatını Martin’in korkusuzluğuna.”

Paul Maar

1937 yılında Schweinfurt’ta doğan Paul Maar, resim ve sanat tarihi öğrenimi gördü. Başlarda sanat eğitmenliği yapan Maar, bugün Alman çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden. Yazar Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü, Friedrich-Rückert Ödülü ve E.T.A. Hoffman Ödülü gibi pek çok prestijli ödülün de sahibi. Serinin Sams ile Bir Hafta, Sams’ın Dönüşü, Yeni Dilek Noktaları ve Martin ile Sams adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2015)

Yorum yapın