Sams’ın kahkaha ve hınzırlık fırtınası devam ediyor…

Temmuz 29, 2016

Sams’ın kahkaha ve hınzırlık fırtınası devam ediyor…

alvin_amca_ve_sams_kapakPaul Maar’ın çocuklar için yazdığı Sams’ın Maceraları serisinin altıncı kitabı “Alvin Amca ve Sams, Sühayla Kaya çevirisiyle Can Çocuk yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Alman çocuk ve gençlik edebiyatının önemli isimlerinden Paul Maar’ın Almanya’da bir milyonun üzerinde okura ulaşmış ve şimdiden çocuk klasikleri arasına girmiş serisi Sams’ın Maceraları Türkiyeli çocuklarla buluşmaya devam ediyor!

Yerçekimine baş kaldıran diken gibi kıpkırmızı saçları, domuzu andıran burnu, kepçe kulakları ve mavi benekli koca suratıyla Sams’ı nerede görseniz tanırsınız. Yoksa siz daha onunla tanışmadınız mı?

Serinin ilk üç kitabında Sams’ın Bay Suspus’la başlayan maceraları serinin devamında Martin’le devam etti. Altıncı kitaptaysa bu kez hikâyeye beklenmedik bir misafir dahil oluyor, “bela geliyorum demez” dedirten türden bir ziyaret bu; Alvin Amca’yla tanışmaya hazır olun!

Martin Taschenbier’in keyfi yerinde, çünkü Sams nihayet eve döndü! Kim bilir, belki Sams, Avustralya’dan çıkagelip eve yerleşen esrarengiz akraba Alvin Amca’dan kurtulmak için Taschenbier ailesine yardım edebilir. Alvin Amca evi birbirine katıp herkesi çılgına çeviriyor! Martin, Sams’ın mavi noktalarıyla, Alvin Amca’nın gitmesini dilese bütün sorun çözülürdü! Fakat maalesef, dilek noktaları hâlâ eski beden eğitimi öğretmeni Bay Daume’nin yüzünde. Bay Daume’nin nereye kaybolduğunu ise bilen yok. Keşke bu, Martin ve arkadaşlarının uğraşmak zorunda olduğu tek dert olsaydı! Şu baş belası Alvin Amca’nın herkesi şaşkına çevirecek kötü bir sürprizi var.

Sams’ın Maceraları Almanya’da bir milyon adet bastı, bir kukla tiyatrosu ve bir sinema filmi var. Serinin yazarı Paul Maar başta Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü olmak üzere pek çok prestijli ödülün de sahibi. Hınzır Sams karakterinin, dünya çapında çocuklar tarafından bu denli sevilmesini sağlayan, görünen sahte değerler arkasındaki gerçeğe, samimi ve sahici olana işaret etmesi. O aslında tam bir çocuk çünkü. Tüm çocuklar gibi açıksözlü, dobra ve sahici…

**

“’Sözünü ettiğiniz noktalar ne? Bu kadar önemliler mi?’

‘Hem de nasıl!’ dedi Roland. ‘Mavi noktalar sayesinde Martin istediği kadar dilek dileyebiliyor.’

‘Demek Martin istediği kadar dilek tutabiliyor,’ diye tekrar etti Samantha. ‘O halde bir dilek tut bakalım Martin! Hadi, bir dilek dile de anlattığınız hikâyeye inanayım!’”

**

“Uydurduğu tekerleme ve şarkılara, bunların içinde geçen sözcüklere bakarak neredeyse bir ‘Sams Dili ve Edebiyatı’ndan bahsetmek mümkün. Şiirler, tekerlemeler ve uyaklı konuşmalar, özellikle hitap ettiği yaş grubu çocuklar için cazip.”

Radikal Kitap

Paul Maar

1937 yılında Schweinfurt’ta doğan Paul Maar, resim ve sanat tarihi öğrenimi gördü. Başlarda sanat eğitmenliği yapan Maar, bugün Alman çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden. Yazar Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü, Friedrich-Rückert Ödülü ve E.T.A. Hoffman Ödülü gibi pek çok prestijli ödülün de sahibi. Serinin Sams ile Bir Hafta, Sams’ın Dönüşü, Yeni Dilek Noktaları, Martin ile Sams, Sans Tehlikede ve Alvin Amca ve Sams adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (29 Temmuz 2016)

Yorum yapın