Sams serisinin son kitabı Şanslı Sams raflarda

Mart 1, 2017

Sams serisinin son kitabı Şanslı Sams raflarda

sansli_sams_samsin_maceralari_7_kapak.inddPaul Maar’ın Almanya’da bir milyonun üzerinde okura ulaşmış serisi Sams’ın Maceraları’nın yedinci ve son kitabı Şanslı Sams, Süheyla Kaya çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yerçekimine başkaldıran diken gibi kıpkırmızı saçları, domuzu andıran burnu, kepçe kulakları ve mavi benekli koca suratıyla Sams’ı nerede görseniz tanırsınız. Yoksa siz daha onunla tanışmadınız mı?

Alman çocuk ve gençlik edebiyatının önemli isimlerinden Paul Maar’ın kaleme aldığı Sams’ın Maceraları serisi, tüm kitaplarıyla Türkiye’de okurla buluştu. Yedi kitaplık kahkaha ve hınzırlık fırtınası son kitap Şanslı Sams’la sona eriyor. Serinin ilk üç kitabında Sams’ın Bay Suspus’la başlayan maceraları, serinin devamında Martin’le ve beklenmedik misafir Alvin Amca’yla devam etmişti. Yedinci kitapta Sams ile Taschenbier ailesinin 15 yıllık birlikteliği tehlikeye giriyor. Taschenbierler’den ayrılmak istemeyen Sams acaba buna nasıl bir çözüm bulacak?

Sams olmasaydı Taschenbier ailesinin hayatı nasıl olurdu kim bilir!

Birlikte geçirdikleri on beş yılın ardından Sams, Taschenbierler’in evladı gibi olmuştur. Fakat bir gün, Samslar’ın Dünyası’na çağrıldığına dair güçlü bir sinyal alır ve yine ortadan kaybolur. Sams kuralı açıktır: Bir Sams, insanların dünyasında on beş yıldan fazla kalırsa birlikte yaşadığı insanlar Sams’a dönüşmeye başlar. Bu yüzden Sams’ın Taschenbierler’in yanından ayrılması şarttır. Baba Taschenbier çoktan bir Sams gibi davranmaya ve başını belaya sokmaya başlamıştır bile… Ailesinden ayrılmak istemeyen Sams’ın planları işe yarayacak mı dersiniz?

Sams’ın Maceraları Almanya’da bir milyon adet bastı, bir kukla tiyatrosu ve bir sinema filmi var. Serinin yazarı Paul Maar başta Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü olmak üzere pek çok prestijli ödülün de sahibi. Hınzır Sams karakterinin, dünya çapında çocuklar tarafından bu denli sevilmesini sağlayan, görünen sahte değerler arkasındaki gerçeğe, samimi ve sahici olana işaret etmesi. O aslında tam bir çocuk çünkü. Tüm çocuklar gibi açıksözlü, dobra ve sahici…

**

“Gerçekten güzel bir kutlamaydı. Herkes büyük masanın etrafında toplanmış, gülüyor, sohbet ediyor, pasta ve kaymaklı dondurma yiyor, kahve veya meyve suyu içiyordu. Neyi kutluyorlardı dersiniz? Bay Taschenbier’in doğum gününü! Fakat kutlanacak başka bir şey daha vardı. Sams’ın Taschenbierler’in yanında geçirdiği on beşinci yıl!”

**

“Uydurduğu tekerleme ve şarkılara, bunların içinde geçen sözcüklere bakarak neredeyse bir ‘Sams Dili ve Edebiyatı’ndan bahsetmek mümkün. Şiirler, tekerlemeler ve uyaklı konuşmalar, özellikle hitap ettiği yaş grubu çocuklar için cazip.”

Radikal Kitap

“En az iki kuşakla buluşmayı başaran, 40 yıldır popülerliğinden bir şey yitirmeyen çocuk edebiyatı kahramanlarıyla sık karşılaşmıyoruz. Yakın tarihe onlar üzerinden bakmak, tersindense siyasal ve toplumsal süreçlerin ve bu süreçte değişen eğilim ve anlayışların onlarda bıraktığı izlerin peşine düşmek çok heyecanlı. Üstelik çocuklarımızın bugün (de) açık sözlü ve dikbaşlı kahramanlara ihtiyacı var. Hele Sams kadar komik, samimi ve cana yakınlarsa. Hele Sams gibi zaman içinde başkaldırmaktan vazgeçmiyorlarsa.”

İyi Kitap 

Paul Maar

1937 yılında Schweinfurt’ta doğan Paul Maar, resim ve sanat tarihi öğrenimi gördü. Başlarda sanat eğitmenliği yapan Maar, bugün Alman çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden. Yazar Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü, Friedrich-Rückert Ödülü ve E.T.A. Hoffman Ödülü gibi pek çok prestijli ödülün de sahibi. Bay Bello’nun üç kitaplık serisi ve Sams’ın yedi kitaplık adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (1 Mart 2017)

Yorum yapın