Sait Faik’in belgeseli çekildi

Ocak 3, 2018

Sait Faik’in belgeseli çekildi

Edebiyatımızın usta ismi Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı belgesel oldu. Senaristliğini ve yönetmenliğini Onur Barış’ın üstlendiği “Benden Hikayesi”nde Sait Faik kendi hikayeleriyle izleyiciyle buluşacak. Belgeselin ilk gösterimi yazarın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta Baba Sahne’de gerçekleşecek.

Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle 2017 Temmuz ayında çekimlerine başlanan “Benden Hikayesi”nin görüntü yönetmenliğini Hikmet Merdan yaparken usta yazar Sait Faik’i genç oyuncu Mert Er canlandırdı. Belgeselde Sait Faik’in hayatı hikayelerinden pasajlarla izleyiciye aktarıldı.

Senaryoyu 2013 yılında kaleme aldığını söyleyen senarist ve yönetmen Barış, “Belgeselde Sait Faik hikayeleriyle bize kendini anlatıyor. Benden Hikayesi’ni 2013’te yazmaya başladım. Sinema fiziksel şartlarla yapıldığı için bir süre destek aradım. Kültür Bakanlığı’ndan desteği aldıktan sonra çekimlere 2017’nin temmuz ayında başladım. Şu an belgesel kurgu aşamasında, yakın zamanda bitmiş olacak” dedi.

Tanıyanlar belgeselde 

Belgeselde Sait Faik’in hayatında ve hikayelerinde önemli bir yeri olan kişiler anılarıyla usta ismi anlattı. Yazarı sinematografi öğeleriyle ona yakışır bir biçimde anlatmak için yola çıktıklarını belirten Barış, şunları söyledi: “Sait Faik, edebiyatı ve sanatı farklı gören bir insan. Edebiyatı, edebiyat yapmak için ya da edebiyatçı olmak için yapılmayacağını düşünüyor. Edebiyat eleştirmenleriyle vakit geçirmekten, edebiyat konuşmaktan çok fazla zevk almıyor. Biz de belgeselde Sait Faik’in öykülerinde yer alabilecek, sıradan insanlara yer verdik. Sait Faik’in duygu durumlarını etkilediği insanlarla görüştük. Burgazada’daki bakkalıyla röportaj yaptık. Ara Güler’le konuşma şansımız oldu. Ara ağabey bize, Sait Faik’in kitap kapaklarında yer alan o meşhur fotoğrafının hikayesini anlattı. Sait Faik’in ilk öyküsü İpekli Mendil’i yazdığı Bursa Erkek Lisesi’nin şu an ki edebiyat öğretmeniyle görüştük. Çocukluğu Vefa’da geçen Sait Faik’in yine çocukluğu orada geçen başka bir arkadaştan dinledik. Röportajlar dışında Sait Faik canlandırmalarla, kendi öyküleri eşliğinde bize kendi hayatını anlattı.”

edebiyathaber.net (3 Ocak 2018)

Yorum yapın