SabitFikir’in Temmuz 2018 sayısı çıktı

Temmuz 6, 2018

SabitFikir’in Temmuz 2018 sayısı çıktı

SabitFikir’in Temmuz 2018 tarihli, 89. sayısı yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden: 

Harry Potter serisinin ilk kitabı 21 yıl önce, Temmuz 1997’de yayımlanmıştı. Diğer bir deyişle, Harry Potter ve Felsefe Taşı ile aynı tarihte “doğanlar” bugün 21 yaşındalar! Y ve Z kuşaklarının dünyayı nasıl değiştirdiği neredeyse her gün gündeme gelirken, Harry Potter’ın bu kuşakların zihnini okumak adına anahtar metinlerden biri olduğu aşikar. SabitFikir’in Temmuz2018 tarihli 89.Sayısında F. Cihan Akkartal, aradan geçen 21 yılın ardından, Harry Potter’a yeniden bakıyor, J. K. Rowling’in yarattığı evren bize ne söylüyordu, nasıl oldu da “Milenyum çocukları”na bu denli hitap etti, diye soruyor. Sevin Okyay’la birlikte Harry Potter serisinin Türkçeye kazandırılmasında büyük emeği olan Kutlukhan Kutlu ise Harry Potter’ın onun kişisel dünyasındaki önemini ve fantazya edebiyatına kattıklarını anlatıyor.

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği Harry Potter gibi uzun soluklu olan ve yıllar geçse de çağa uydurarak insana “dokunmaya” devam eden roman serilerini inceliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırlayıp Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur Beckett’ten Asimov’a geniş bir yelpazede “seriler”in haritasını çıkarıyor.

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

Güncel sayfalarında Zeynep Şen müzayedelerde yüksek fiyatlara satılan, “dünyanın en değerli kitapları” listelerinde kendine yer bulan yapıtların tarihine kısa bir bakış atıyor.

Edebiyat ile sinema gündeminin kesiştiği alanın güncesini tutmaya çalışan SinemaDefteri köşesinde Abbas Bozkurt, Ahmet Uluçay’ın ilk kez yayımlanan Sinema İçin Bunca Acıya Değer mi?adlı günlükleri ileNuri Bilge Ceylan’ın uzun süre gündemde olan ve taşrada edebiyatçı olmak üzerine de söz söyleyen filmi Ahlat Ağacı’ndaki ortak hisleri takip ediyor.

 Fotoğraf sayfalarında Merih Akoğul, Emin Altan’ın yılllara yayılan bir süreçte, dünyanın farklı köşelerinde çektiği fotoğraflardan oluşturduğu ve adeta distopikbir diyarı tasvir eden fotoğraf kitabı Chaosmos’un derinliklerine dalıyor, Bülent Erkmen’in tasarımıyla fotoğrafların özgün bir anlatı aracına dönüştüğü bu özel kitabın farklı katmanları arasında dolanıyor. 

SabitFikir’in bu sayısında ayrıcaGrazia Deledda, Gallagher Lawson, John Wyndham,Philip K. Dick, Agatha Christie, Hendrik Groen, Aimee Molloy, Alberto Manguel, Jennifer Barclay, Orçun Ünal, Seval Şahin ve Tevfika İkiz’inyeni yayımlananeserlerini, güvenilir eleştirmenlerYılmaz Şener, Ali Bulunmaz, Ece Çavuşlu,Kahraman Çayırlı, A. Ömer Türkeş,Bülent Usta, Gökçe Gündüç, Armağan Ekici, Tuğçe Isıyel, Seda Ateşve Burcu Bayeryorumluyor.

Başka Dünyalardan bölümünde, Yankı Enki ile Alican Saygı Ortanca bilimkurgu, korku ve fantastiğe dair güncel yorum, değerlendirme ve haberlerle hakikat ile düşler arasındaki patikayı arşınlıyor; Stephen Graham Jonesh imzalı Melezler kurtadam külliyatı içinde değerlendiriliyor, son dönemin önemli ödüllerini kazanan isimler anılırken, devam eden Dünya Kupası da unutulmuyor: Mary Shelley veEdgar Allen Poe gibi isimlerin önderliğinde,başka dünyalar hayal eden yazarlardan bir “hayali ilk 11” sahaya sürüyorlar!

Grafik Roman sayfalarında Levent Cantek, Barcelona Çizgi Roman Festivali’nde “En İyi Çizgi Roman Ödülü”nün sahibi olmuş özgün bir çalışmayı ele alıyor. Paco Roca’nın hayatının son dönemini bakımevinde geçiren bir grup insanın öyküsünü anlattığı Kırışıklıklar incelikli bir duygu dünyasını yansıtıyor.

Özel Kütüphaneler bölümünün bu ayki konuğunun tarihi Antik Çağ’a dek uzanıyor. Efes’teki Celsus Kütüphanesi, MS 100 ile 110 yılları arasında Senatör Celsus Polemaeanus için yaptırılmış.Günümüzdebu görkemli binadan kitap ödünç almak mümkün değil elbette! Ancak yaz aylarını İzmir çevresinde geçirenlerin mutlaka uğraması gereken, benzersiz bir kütüphane burası.

SabitFikir‘in bu ayki kapak kolajının tasarımı Kibele Yarman’a ait. Ancak tasarım ve çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

edebiyathaber.net (6 Temmuz 2018)

Yorum yapın