SabitFikir’in Kasım sayısı raflarda

Kasım 7, 2017

SabitFikir’in Kasım sayısı raflarda

SabitFikir dergisinin Kasım 2017 tarihli 81. sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Küresel ısınmanın hiç olmadığı kadar hızlı ilerlediği, doğanın ürkütücü bir biçimde dengesizleştiği son yıllarda uzmanların deyişiyle “ekolojik kıyamet” de hızla yaklaşıyor. Peki bu çetin mücadelede yalnızca fen bilimlerinin yöntemleriyle değil, sanatla ve hatta daha dar anlamda edebiyatla da doğadan yana durmak, insanoğlunun dikkatini doğanın, çevrenin ve diğer varlıkların üzerine çekebilmek mümkün mü?

SabitFikir’in Kasım 2017 tarihli 81. sayısında Sezgin Toska, dosya yazısıyla, ekolojiyi bilimin alanından alıp edebiyatın alanına taşıyor ve “ekokurgu” kavramını merkezine alıyor. “Artık doğal, ekolojik ve çevresel sorunların yalnızca fen bilimleri alanından gelecek çözüm yolları ile sınırlı kalmaması gerektiği net bir biçimde anlaşılmış durumda. Edebi çalışmaların günümüz insanının karşı karşıya kaldığı ve muhtemelen gelecekteki insanların karşılaşacağı ekolojik ve çevresel sorunları önlemede, var olanları çözmede ve yaşanmış olanları iyileştirmede önemli katkılar yapacağını var saymak gerçekçi bir yaklaşım kabul edilebilir.”

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur bu sayıda gezegeni kurtarmaya girişiyor ve ekonomiden politiğe, permakültürden iklime dallanıp budaklanan bir okuma ağacı sunuyor. Söyleşi sayfalarında Ece Karaağaç’ın bu ayki konuğu ise, doğa dostu kitaplarıyla tanıdığımız Sinek Sekiz’in kurucusu İrem Çağıl.

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

Güncel sayfalarında Zeynep Şen, geçtiğimiz günlerde tüm dünyadan yayıncıları bir araya getiren Frankfurt Kitap Fuarı izlenimlerini paylaşırken; Televizyon sayfalarında ise Hikmet Hükümenoğlu, Tom Perrotta’nın aynı adlı romanından uyarlanan ve finaliyle hayal kırıklığına uğratmayan Kalanlar dizisini konu ediniyor. (Bu yazı spoiler içermiyor!)

Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın, Kazuo Ishiguro’nun Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmasının ardından dünden bugüne Japon edebiyatını masaya yatırırken; BirKlasik sayfalarında A. Ömer Türkeş, Edgar Allan Poe’nun peşinde olağanüstü deniz serüvenine götürüyor bizleri. Seval Şahin, DündenYarına bölümünde Türkçenin uzun yıllar ihmal edilmiş yazarlarından Suat Derviş’i konuk ederken, BaşkaDünyalar’da Yankı Enki de, Doris Lessing’in beş kitaplık serisine Şikeste ile giriş yapıyor.

GrafikRoman sayfalarında Levent Cantek, 2017’de İngilizcede yayımlanan çizgi romanlar arasından dikkat çekici seçimler yaparken, Fotoğraf sayfalarında Merih Akoğul, fotoğraf düşüncesinin oluşturulması konusunda Türkçede yayımlanmış az sayıdaki çalışmadan birini mercek altına alıyor…

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Aki Ollikainen, Colson Whitehead, Bora Abdo, Virginia Woolf, Amos Oz, Louis-Ferdinand Céline, Ali Smith, Andrzej Sapkowski, Eduardo Galeano ve Yankı Enki’nin eserlerini güvenilir eleştirmenler Ali Bulunmaz, Gökçe Gündüç, Seda Ateş, Tuğçe Isıyel, Yılmaz Şener, Kahraman Çayırlı, Melisa Kesmez, Kemal Küçükgedik, Burcu Bayer ve F. Cihan Akkartal yorumluyor.

Özel Kütüphaneler bölümünde ise bu ay, dosya konusundan ilhamla, NGBB Botanik Bahçesi Kütüphanesi’ni ziyaret ediyoruz.

SabitFikir‘in kapak illüstrasyonu Alpay Aksayar’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.sabitfikir.com

edebiyathaber.net (7 Kasım 2017)

Yorum yapın