SabitFikir Nisan sayısında kitabın binlerce yılık serüvenine yolculuk ediyor

Nisan 10, 2019

SabitFikir Nisan sayısında kitabın binlerce yılık serüvenine yolculuk ediyor

SabitFikir dergisinin 97. sayısı yayımlandı.

SabitFikir bu kez “Bizi kitaplara çeken şey nedir” sorusundan yola çıkıyor ve kitabın binlerce yıllık yolculuğuna göz atıyor. Kitabın bir obje olarak öyküsünü özetleyen dosya konusu; kitabın tanımını, gelişimini, bir anlatı aracından objeye dönüşümünü, bu objenin niteliklerinin de zaman, ihtiyaç ve teknolojiyle değişimini farklı örnekler üzerinden ele alıyor. Onur Atay’ın yazdığı Nisan kapak dosyası, kitabın 5000 yıllık serüveninin izini sürerken kitabın “fiziksel” geleceğini de iyimser bir bakışla sorguluyor.

Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur infografiği de derginin bu ayki kapak konusunu destekliyor. KararsızOkur, bu kez “kitaplar hakkında” yazılan kitapları bir araya getiriyor.

Güncel bölümünde Zeynep Şen, Londra Kitap Fuarı’ndan izlenimlerini paylaşıyor; Brexit’in İngiltere yayıncılık dünyasında hangi sonuçları doğuracağından, işitsel kitapların hayatımızda giderek daha çok yer kaplamasından ve Londra Kitap Fuarı’nın odak ülkesi Endonezya’dan söz ediyor.

Sinema bölümünde Abbas Bozkurt, son kitabı “Tarihi Kırıntılar”la yeniden buluştuğumuz Barış Bıçakçı’nın kelimelerinden beyazperdeye uyarlanan filmleri, yine Bıçakçı’nın romanları üzerinden ele alıyor.

Güncel bölümünde Kahraman Çayırlı, Roberto Arlt’ın son kitabı “Yedi Deli Adam”ı Vahşi Neşeler, Kırık Dökük Gülümsemeler başlığıyla yorumluyor.

Bu aydan itibaren SabitFikir’e iki yeni bölüm ekleniyor. Mustafa Akar, Kitaplar İçinde Kaybolma Kılavuzu disiplin başlığı altında bize “Neden Kitaplara İhtiyaç Duyarız” sorusunu sorarken; Ters Kargalar bölümünde Orkun Galolar “Edebiyatta Reddedilme Öyküleri”ni esprili diliyle yazıyor.

 SabitFikir’in bu sayısında ayrıca İhsan Oktay Anar, Carson McCullers, Julio Cortázar, Ömer Seyfettin, Jonathan Lethem, Tom McCarthy, Mustafa Kutlu, Faruk Uysal ve Mark Twain’in kitaplarını; Kaan Murat Yanık, Necip Tosun, Senem Gezeroğlu, Raşit Ulaş, Cem Tunçer, Hümeyra Çalışkan, Suavi Kemal Yazgıç ve H. Salih Zengin yorumluyor.

Özel Kütüphaneler bölümüne bu ay dünyanın en güzel kütüphaneleri üzerine yapılan son araştırmada dünyanın en iyisi seçilen Dokk1 Kütüphanesi konuk oluyor.

Kapak tasarımı Teyo.art’a ait olan SabitFikir’in iç sayfalarında çok sayıda yetenekli ve genç çizer, yaratıcı tasarımlarıyla dergiyi zenginleştiriyor. Edebiyatçılarla edebiyatseverleri bir araya getiren güncel edebiyat dergisi SabitFikir, 97. sayısı ile tüm D&R mağazalarında okurları bekliyor.

edebiyathaber.net (10 Nisan 2019)

Yorum yapın