Sabit Fikir’in yeni sayısı çıktı

Mayıs 10, 2018

Sabit Fikir’in yeni sayısı çıktı

Sabit Fikir’in Mayıs sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çizgi roman yayıncılığının ülkemizde, özellikle son yıllarda ciddi anlamda hareketlilik kazandığından söz edebiliriz. Görselliğin bu denli önem kazandığı bir çağda, hikaye anlatıcılığı anlamında kıvrak bir alan sağlıyor çizgi romanlar bize. SabitFikir’in Mayıs 2018 tarihli 87. sayısında Onur Atayda,iştebu belirgin hareketlenmeye biyografik öğeler içeren çizgi romanlar üzerinden bakıyor. “Karelere çizilen anılar”ın izini süren Atay, kişisel tarih anlatılarının çizgilerin diline neden uygun olduklarını sorguluyor ve Art Spiegelman’dan Joe Sacco’ya, Keiji Nakazawa’dan Marjane Satrapi’ye bu alandaki öncü isimlerin yapıtlarıyla, yakın zamanda ülkemizde yayımlanan Gabo: Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları, Bırak Üzülsünler, Ayvaligibi biyografik çizgi romanları bir arada değerlendiriyor.Levent Cantek ise, ünlülerin hayatlarında odaklanan grafik romanların ortak özelliklerini çıkararak, grafik romanın entelektüel biyografi konusunda ne denli yetkin bir mecra olduğunu ortaya koyuyor.

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor:Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur,farklı dönemler ve coğrafyalardan otobiyografik romanlar arasında dolanıyor.

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

Sinema sayfalarında Bülent Usta, Ercan Kesal’ın bir doktor olarak yaşadıklarına dayanan Evvel Zaman adlı kitabından yola çıkarak, Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filminin temelinde yatan öykülere bakıyor. Nuri Bilge Ceylan Sineması: Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücükitabı yeni çıkmışken, Ceylan’ın sineması üzerine düşünmek için güzel bir fırsat. Televizyonsayfalarında F. Cihan Akkartal, Dan Simmons’ın 2007 tarihli romanından uyarlanan The Terror adlı diziyi incelerken, insanlığın bilinmeyeni keşfetme, doğayı zapturapt altına alma ihtirasına ve bunun yaratabileceği olası dehşetlere değiniyor.Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın,Man Booker’ın 50. yılı şerefine verilecek Altın Man Booker ödülünden bahsederken,bu prestijli yarışmanın geçmişine gidiyor ve çağdaş İngiliz edebiyatının bir portresini çıkarıyor.

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Suat Duman, John Sutherland, Kobayaşi Takici, Damon Young, Jim Thompson, Gertrude Stein, David Shields, İsmail Güzelsoy, Jonathan Franzen, Dorothee Elmiger, Eyüp Tosun ve Mehmet Rifat’ınyeni yayımlananeserlerini, güvenilir eleştirmenlerSeda Ateş, Armağan Ekici, A. Ömer Türkeş, Gökçe Gündüç, Ece Çavuşlu, Sedat Demir, Yılmaz Şener, Burcu Bayer, Kahraman Çayırlı, Ali Bulunmaz, Özge UysalveMerih Akoğul yorumluyor.

BaşkaDünyalardanbölümünde, Yankı Enkiile Alican Saygı Ortanca korku, bilimkurgu ve fantastik edebiyat gündemini özetliyor; Jeff Vandermeer’ın “tuhafkurgu” başyapıtı denebilecek eseri Yok Oluşile romanın beyazperde uyarlamasını karşılaştırırken, farklı türleri kendi süzgecinden geçirmesiyle meşhur China Miéville’in Demirdenizi’ne göz atıyorlar.

DündenYarınasayfalarında ise Seval Şahin, Ferit Edgü’nün 888 nüsha olarak özel bir edisyonla yayımlanan Kazâ Sözleri ve Öteki Metinler adlı kitabını ve Edgü’nün “kırpıntı metinleri”nin şiirini ele alıyor.

Özel Kütüphaneler bölümünün bu ayki konuğu,Türkiye’de kreatif sanatlarla ilgili

kapsamlı ve güncel bir koleksiyona sahip ilk özel kütüphane olma özelliğini taşıyanVitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi.Moda, mimari, resim, tasarım, fotoğraf, müzik, sinema ve heykel sanatı gibi alanlarda çalışanlar için önemli bir kaynak…

SabitFikir‘in kapak tasarımı Serkan Yolcu’ya ait. Ancak tasarım ve çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

edebiyathaber.net (10 Mayıs 2018)

 

Yorum yapın