Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali başlıyor

Mart 20, 2017

Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali başlıyor

1489573870_Istanbul_Devlet_Tiyatrosu_GiydiriciSabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, dünyadan ve Türkiye’den önemli tiyatro gruplarını 19’uncu kez Adana’da sanatseverlerle buluşturuyor.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde perdelerini açacak festival, Türkiye’nin en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali olma özelliği taşıyor. Türkiye’den 12, yurt dışından 9 olmak üzere toplam 21 oyunun sahneleneceği festival, 30 Nisan’a kadar devam edecek. Festival biletleri 19 Mart Pazar günü satışa sunulacak.

Festivalin açılışı, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konan “Giydirici” adlı tiyatro oyunuyla 27 Mart Pazartesi günü saat 20.00’de Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Bu yılın başında prömiyeri yapılarak yeniden sahnelenmeye başlanan ve sanatseverler tarafından her dönemde beğeniyle izlenen Giydirici oyununda; II. Dünya Savaşı’nda bombalar altında dahi tiyatroyu bırakmayan bir kumpanyada, ünlü ve yaşlı tiyatro oyuncusu (Hakan Çimenser) ile bu oyuncunun emektar giydiricisinin (Celal Kadri Kınoğlu) yaşadıkları anlatılıyor.

Tiyatronun kalbi 1 ay boyunca Adana’da atacak

Festivalde bu yıl Rusya’dan “Romeo ve Juliet” ve “Anna ve Amiral”, İspanya’dan “The GagFather”, Gürcistan’dan “Vişne Bahçesi”, Makedonya’dan “Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor”, Sırbistan’dan “Antigone” oyunları ile İtalya’dan “Kütük Evi” isimli çocuk oyunu sahnelenecek.

Türkiye’den ise hem Devlet Tiyatrosunun hem de özel tiyatroların başarılı oyunlarının yer aldığı festivalde İstanbul Devlet Tiyatrosu “Giydirici”, İzmir Devlet Tiyatrosu “Ermişler ya da Günahkarlar”, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu “Üç Kız Kardeş”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Gayrı Resmi Hurrem”, Tiyatro Adam “Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?”, Tiyatro Kare “Ahududu”, Pürtelaş Tiyatro “Parçacıklar”, Tiyatro Platform “Köpeklerin İsyan Günü”, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu “Kim Var Orada – Muhsin Bey’in Son Hamleti” adlı oyunları tiyatroseverlerle buluşacak.

Festivale İspanya’dan katılacak Cia La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan ‘Guguklu Saat’ ile Doğal Park’ta Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izletecek.

Genç sanatçılara destek bu yıl da devam ediyor

Adana Tiyatro Festivali, genç sanatçıları desteklemeye ve sahnesinde alternatif tiyatro gruplarına yer açmaya bu yıl da devam ediyor. Festivalde, bu yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından yer alacak genç tiyatro grupları arasında; Almanya’dan Tiyatro 28 “Sınır”, yurt içinden Ya Da Tiyatro “Enayi”, Tiyatro Hane “Yalanın Ardındaki” ve Fabrika Oyuncuları “4 Delikli Düğme” adlı oyunları ile yer alıyor.

Ayrıca festival boyunca atık malzemelerden kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenleniyor.

Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” her yıl olduğu gibi festivalin açılış töreninde sahibini bulacak. Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan ustalar şöyle: Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014), Cihan Ünal (2015), Erdal Özyağcılar (2016).

Festivali bugüne kadar 1 milyon kişi takip etti

Adana Tiyatro Festivali, geçtiğimiz 18 yılda 42 farklı ülkeden 94 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 339 oyun ve 730 temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin akın ettiği Adana Tiyatro Festivali’nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.

edebiyathaber.net (20 Mart 2017)

Yorum yapın