Sabahattin Ali Doğan Kitap’ta

Ocak 9, 2019

Sabahattin Ali Doğan Kitap’ta

Edebiyatımızın en çok okunan, en önemli yazarlarından Sabahattin Ali’nin eserleri Doğan Kitap tarafından yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Ocak ayı içerisinde okuyucusuyla buluşacak olan Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna ve Sırça Köşk tüm eski baskıları karşılaştırılarak hazırlanan eksiksiz ve özenli baskıları ve kapak tasarımlarıyla da dikkat çekecek.

Kendinden sonraki kuşakları büyük ölçüde etkileyen, ölümünün üzerinden geçen yetmiş yıla karşın hala eserleri en çok okunan kitaplar arasında yer alan Sabahattin Ali’nin eserleri Doğan Kitap tarafından yayımlanıyor.

Edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir ifadeyle yansıtan ve yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna aktaran Türk edebiyatının tartışmasız en önemli yazarlarından Ali’nin Ocak ayı içerisinde dört ayrı eseri yayımlanıyor. Toplumsal gerçekçiliğin ilk başarılı örneklerinden sayılan ve Ali’nin ilk romanı olan Kuyucaklı Yusuf, otobiyografik karakterli romanı İçimizdeki Şeytan, anı biçiminde yazılan ve bugün bile hala adından sıkça söz ettiren Kürk Mantolu Madonna ve öykü kitabı Sırça Köşk…

Edebi hayatına şiirle başlayan, daha sonra roman ve hikâyelerle devam eden Sabahattin Ali, hikâyeciliğe gerçekçi ve toplumcu bir anlayış getirdi. Popüler kültürün de vazgeçemediği Ali’nin eserleri, aynı zamandan pek çok besteye esin kaynağı oldu. Sezen Aksu’nun ‘Çocuklar Gibi’, Zülfü Livaneli’nin ‘Leylim Ley’, Edip Akbayram’ın ‘Aldırma Gönül’, Nükhet Duru’nun ‘Melankoli’ şarkıları da onun dizeleriyle hayat buldu.

Yazar hakkında:

Sabahattin Ali (25 Şubat 1907, Eğridere – 2 Nisan 1948, Kırklareli), Türk yazar ve şair. Edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye’deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem de 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

Eğridere’de doğan Sabahattin Ali, ilk hikâye ve şiir denemelerine Balıkesir’de başladıktan sonra İstanbul’daki edebiyat öğretmeni Ali Canip Yöntem’in desteğiyle ilk kez Akbaba ve Çağlayan dergilerinde şiirlerini yayımlattı. Anadolu’da kısa süre öğretmenlik yaptıktan sonra Türk devleti tarafından dil eğitimi için Almanya’ya gönderildi. Türkiye’ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başlasa da önce komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla bir süre tutuklandı, ardından ise Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği iddiasıyla tekrar tutuklandı. Bu dönemde memurluktan ihraç edilince görevine geri dönebilmek için Atatürk hakkında bir şiir yazdı ve tekrar devlet kurumlarında görevlendirildi. Ayrıca kendisine yüklenen sosyalist algısını kırmak için de Esirler adlı bir oyun kaleme aldı.

Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla da öne çıktı, özellikle Türkçü-Turancı yazar Nihal Atsız ile yaşadığı gerilim giderek artarak Irkçılık-Turancılık davasının bir parçası oldu. Bu dönemde Aziz Nesin’le beraber çıkardığı Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye’den ayrılmak istedi ve Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.

edebiyathaber.net (9 Ocak 2019)

Yorum yapın