Rusya’da edebiyatımızın nadide eserleri var

Ağustos 24, 2015

Rusya’da edebiyatımızın nadide eserleri var

rus-kutuphanesi-turk-edebiyati-zengini--146765Rusya Devlet Kütüphanesi Doğu Medeniyetleri Merkezi’ndeki Türkiye koleksiyonunda Osmanlı döneminden günümüze edebiyatımızın nadide kitapları bulunuyor. Koleksiyonunda şu anda 15 bin kitap, 17 bin 500 dergi ile 10 yıllık gazete arşivi yer alıyor.

Rusya Devlet Kütüphanesi, Türkiye edebiyatının ilk ve nadide eserleri olma niteliği taşıyan kitapların zenginliğiyle dikkat çekiyor. Kütüphanenin Doğu Medeniyetleri Merkezindeki Türkiye koleksiyonunun tarihi, kütüphanenin kurulduğu 1828 yılına dayanıyor.

Rusya Devlet Kütüphanesi’nin koleksiyonunda 1729 yılında İbrahim Müteferrika tarafından sadece bin adet basılan ilk kitap da bulunuyor. Bu, İsmail el-Cevheri’nin 10. yüzyılda yazdığı ve 16. yüzyılda “Vankulu” ismiyle tanınan Müderris Mehmed bin Mustafa el Vani tarafından Türkçeye çevrilmiş iki cilt şeklindeki “Kitab-ı Lügat-ı Vankulu” eseridir. İlk basılı kitap olmanın yanı sıra, basıldığı dönemde büyük ilgi gören ve hızlıca satılan eser, döneminin eğitimli kişileri tarafından başucu kitabı olarak rağbet görmüştü.

Kütüphanedeki bir başka nadide kitap ise Müslüman ülkede yayınlanan ilk resimli kitap özelliğini taşıyan ve Emir Muhammed bin Hasan-ül Mes’udi’nin yazdığı “Tarih-i Hind-i Garbi” kitabı. Dinde resmedilmesi yasak olmasına rağmen, insan ve hayvan resimleriyle süslenen bu kitabı İbrahim Müteferrika’nın o dönemde nasıl yayınlayabildiği halen sır niteliği taşıyor. Katip Çelebi’nin “Cihannüma” eseri de koleksiyonun önemli parçalarından birini oluşturuyor. Kitabın orijinal baskısında hiçbir resim bulunmamasına karşın, Rusya İmparatorluğuna hediye edilen kitapta elle çizilmiş çok sayıda resim ve harita bulunuyor.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki üst düzey yöneticilerin imzalarının ve notlarının görüldüğü bazı tarihi olaylara ilişkin belgeler de koleksiyonun parçaları arasında yer alıyor. Doğu Medeniyetleri Merkezi, günümüzde Türkiye Kültür Bakanlığı ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği ile işbirliği yaparak kitap koleksiyonunu daha da zenginleştiriyor.

edebiyathaber.net (24 Ağustos 2015)

Yorum yapın