Rus yönetmenler filmlerde küfür yasağına karşı

Ocak 26, 2015

Rus yönetmenler filmlerde küfür yasağına karşı

sinemaRus sinema yönetmenleri, Başbakan Dmitriy Medvedev’e gönderdikleri mektupta sanat eserlerinde küfür ve argo ifadelerin kullanımını yasaklayan kanunda değişiklik yapılmasını istedi.

TASS Haber Ajansı’nın haberine göre, mektubu Fedor Bondarçuk, Nikita Mihalkov, Karen Şahnazarov, Sergey Miroşniçenko, Oleg Tabakov ve Vladimir Hotinenko imzaladı.

Mektupta, ‘Maddi olmayan kültürel mirasın bir parçası olan argo ve küfürlü kelimeler, geleneksel olarak sanat eserlerinde çeşitli amaçlarla, mesela karakterlerin daha kapsamlı, daha gerçekçi bir şekilde anlatılması, film sahnelerinin daha büyük duygusallığa sahip olması ve ilgiyle izlenmesi için kullanılır’ ifadelerine yer verildi.

Yönetmenler, küfür içerikli filmlere 18+ işaretinin verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ‘Şu an yürürlükte olan yasak, yazar ve yönetmenlerin kendi fikirlerini hayata dönüştürmeleri, doğru iş yapmalarını engelliyor’ ifadelerini kullandılar.

Televizyon ve radyo yayınında, sinemada ve sanat eserlerinin halka açık gösteriminde, küfür ve argo kullanımını yasaklayan kanun, 1 Temmuz 2014’de yürürlüğe girmiş ve hazırlık aşamasında kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2015)

Yorum yapın