“Romeo ve Jülyet” çocuklar için yayımlandı

Kasım 2, 2018

“Romeo ve Jülyet” çocuklar için yayımlandı

William Shakespeare‘in “Romeo ve Jülyet” adlı oyunu, 11 ve üzeri yaş grubu için Iban Barrenetxea’nın resimleri ve Saadet Özen’in çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tüm zamanların en büyük tiyatro yazarı WILLIAM SHAKESPEARE, yüz yıllardır okurlarını ve seyircilerini büyülemeyi sürdürüyor.

Güzelliği ve hüznüyle dünyanın dört bir yanındaki müzisyenlere, ressamlara, sanatçılara ilham veren ROMEO VE JÜLYET’in sahne uyarlaması, okumaları ve sahnelemeleri için genç okurlarla buluşuyor.

**

JÜLYET. Kimdir bu gecenin içinde saklanmış, sırrımı öğrenmek isteyen?

ROMEO. Bir isim yetmez kim olduğumu söylemeye. Ey cennetim, nefret ediyorum adımdan, çünkü sana göre o bir düşman. Yırtar atardım şimdi, bir yere yazmış olsam.

JÜLYET. Henüz yüz söz işitmedi bu ağızdan kulaklarım, ama tanıyorum bu sesi. Romeo, sensin değil mi? Montegülerdensin, değil mi?

ROMEO. Hoşuna gitmiyorsa değilim, ne biri ne öteki.

JÜLYET. Söyle, nasıl geldin buraya, hem ne için? Bahçenin duvarı yüksek, tırmanması zordur. Kim olduğunu düşün bir de. Bizimkilerden biri görürse burası sana mezar olur.

ROMEO. Aşkın tüy gibi kanatlarıyla aştım duvarları, çünkü aşka engel olamaz taştan sınırlar. Hem aşkın isteyip de beceremeyeceği ne var? İşte bu yüzden önüme set çekemez akrabalar.

JÜLYET. Görürlerse canına kıyarlar.

ROMEO. Ah! Onların yirmi kılıcında bile yoktur senin gözlerindeki tehlike! Sen bana böyle tatlı tatlı bak yeter, o zaman kılıma bile zarar gelmez onların düşmanlığından.

JÜLYET. Seni fark etmelerini dünyada istemem.

ROMEO. Üzerimde gecenin pelerini var beni gözlerinden saklayan. Şayet sevgin olmazsa, razıyım, bulsunlar beni! Aşkın olmadan yaşayarak vademi uzatacağıma, onların nefretiyle can veririm, daha iyi!

JÜLYET. Buraya kadar sana kim yol gösterdi?

ROMEO. Aşk! O bana akıl verdi, ben de ona gözlerimi. Denizci değilim, ama en uzak denizlerle yıkanan geniş kumsallar kadar uzakta olsan bile seni bulmak için açılırdım denizlere.

** 

William Shakespeare

Tüm zamanların en büyük tiyatro yazarı olan William Shakespeare 1564’de, İngiltere’de, küçük bir kasaba olan Stratford-upon-Avon’da doğdu, 23 Nisan 1616’da öldü. Babası tüccardı. Shakespeare kitap okumayı hep sevdi. 1582’de, henüz genç yaşta Anne Hathaway ile evlendi. Üç çocukları oldu: Susanna, Judith ve Hamnet. Hamnet henüz on bir yaşındayken öldü. Shakespeare, oyuncu, şair ve tiyatro yazarı olarak bütün ömrünü tiyatroya adadı. Trajedileri, tarihi dramları, komedileri günümüzde bütün dünyada sahnelenmektedir: IV. Henry, Hamlet, Otello, Kral Lear, Macbeth, Venedik Taciri, Julius Caesar, Windsor’un Şen Kadınları, Bir Yaz Gecesi Rüyası.

Romeo ve Jülyet Shakespeare’in en sevilen oyunlarından biridir. Bizi duygulandıran, içimize işleyen trajik bir aşk ve uğursuzluk öyküsü anlatır. Güzelliği ve yoğun trajedisiyle dünyanın her yerindeki müzisyenlere, ressamlara, sanatçılara ilham kaynağı olmuştur.

edebiyathaber.net (2 Kasım 2018)

Yorum yapın