Roman yazmak yüreğinizdeki karanlığın dibine dek inmektir

Kasım 5, 2019

Roman yazmak yüreğinizdeki karanlığın dibine dek inmektir

Haruki Murakami’nin Mesleğim Yazarlık adlı kitabı, Ali Volkan Erdemir çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yaşayan en büyük edebiyatçılardan biri olan Haruki Murakami’den bir meslek olarak “yazarlık”… Tüm yazma heveslilerine ilham verecek tespitlerle dolu, “yazma dersleri” olarak da okunabilecek bir metin.

Haruki Murakami’den bir meslek olarak yazarlık. Denemelerden oluşan bu kitabında Haruki Murakami, otuz yılı aşkın süredir büyük bir titizlik ve adanmışlıkla sürdürdüğü yazma serüvenini anlatıyor. Edebiyat ödüllerinden bir roman yazmanın aşamalarına, bu kitapta tüm yazar adayları için eşsiz ipuçları var.

Yazma dersleri olarak da okunabilecek bir kitap Mesleğim Yazarlık.

Yalnız yapılan bir iş olduğunu söylemek sıradan bir ifade olur ama roman yazmak –özellikle de uzun bir roman yazmak – gerçekten de yalnız yapılan bir iştir. Bazen derin bir kuyunun dibinde tek başıma oturuyormuşum gibi bir hisse kapılırım. Ne kimse yardım edebilir bana, ne de biri çıkıp “Bugün iyi iş çıkardın” diyerek sırtımı sıvazlar. Neticede ortaya koyduğum eser birileri tarafından (elbette iyi olmuşsa) övülebilir ama kimse roman yazma işinin kendisini değerlendirmez. Bu, yazarın tek başına sessizce sırtlanacağı bir yüktür.

Yazar  hakkında:

Haruki Murakami, 1949’da Kyoto’da doğdu. Vaseda Üniver­sitesi’nde klasik drama eğitimi aldı. 21. yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden olan Murakami’nin kitapları pek çok ödül aldı, tüm dünyada ellinin üzerinde dile çevrildi. Haruki Murakami’nin Yaban Koyununun İzinde, Zemberekkuşu’nun Güncesi, İmkânsızın Şarkısı, Sınırın Güneyinde–Güneşin Batısında, Sahilde Kafka, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, 1Q84, Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları, Koşmasaydım Yazamazdım, Uyku, Kadınsız Erkekler, Sputnik Sevgilim, Tuhaf Kütüphane, Karanlıktan Sonra, Fırın Saldırısı, Rüzgârın Şarkısını Dinle, Kumandanı Öldürmek ve Doğum Günü Kızı isimli kitapları Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

edebiyathaber.net (5 Kasım 2019)

Yorum yapın