Roman Kahramanları Festivali başlıyor

Nisan 9, 2018

Roman Kahramanları Festivali başlıyor

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali 11, 12 ve 13 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Çanakkale’de düzenlenecek. Festivalin bu yılki konusu “Homeros, Troia, Destanlar ve Kahramanları” olacak.

Roman Kahramanları Dergisi ve Maltepe Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen etkinliğin düzenleyicileri arasında bu yıl Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı da yer alıyor. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında 11 ve 12 Nisan tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek etkinliklere Maltepe Üniversitesi (Marma Otel), 13 Nisan Çanakkale programına ise Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı ev sahipliği yapacak.

2018 yılı festival başkanı, yazar, şair ve çevirmen Prof. Dr. Cevat Çapan ile Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak etkinliğin ilk oturumu “Homeros ve Troia” başlığıyla gerçekleşecek. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in başkanlığındaki oturumda, Cevat Çapan, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin ve gazeteci, yazar Prof. Dr. Haluk Şahin konuşmacı olarak yer alacak.

ONUR KONUKLARI: KAZANCAKİS’İN KAHRAMANLARI

İkinci gün Ömer Asan’ın başkanlığında “Polyksena ve Destanlar” konulu oturumla başlayacak. Oturumda yazar İbrahim Dizman, yazar ve çevirmen, arkeolog Fecri Polat ile yazar ve yayıncı İsmail Şen söz alacak.

Kazancakis ve romanlarının tartışılacağı sonraki oturumda ise Roman Kahramanları Dergisi editörü Olga Okay’ın başkanlığında İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Demirözü, Yunan Edebiyatı Öğretmeni Yannis Gigourtsis ve yazar Hülya Soyşekerci konuşmalarını gerçekleştirecek.

Festivalin İstanbul ayağı, yayıncı Şebnem Arslan, şair, yazar ve çevirmen Eli Kovi ve Çocuk Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı, İ.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Neydim’in “Mitoloji, Masallar, Destanlar” konulu sunumlarıyla sona erecek. Bu oturuma İbrahim Dizman başkanlık edecek.

Festival kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü lisans üstü öğrencilerinin ve akademisyenlerin hazırladığı “Homeros, Troia ve Destanları” konulu tablolardan oluşan Troia Resim Sergisi de Marma Otel’de ziyaret edilebilecek.

13 Nisan’da başlayacak Çanakkale programı İbrahim Dizman’ın “Kazancakis” sunumuyla başlayacak. Etkinlik, Şebnem Arslan’ın “Türkçe’den Yunanca’ya roman çevirileri” ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Reyhan Körpe’nin “Mitolojinin Yerel Kültürler Üzerine Etkisi” konulu sunumuyla devam edecek.

Çanakkale programı, sabah oturumlarının ardından Troia Gezisi ile devam edecek. Gezinin hemen ardından Manfred Osman Korfmann Kütüphanesinde Polyksena Belgeseli gösterimi yapılacak. Sonrasında İbrahim Dizman ile İsmail Şen’in belgesel ve mitoloji üzerine konuşmalarıyla son oturum gerçekleşecek.

Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali; Balkan Savaşı’nın yüzüncü yılı olan 2012 yılında “Balkan Barışı” temasıyla ilk kez yapılmış, 2017 yılında ise “Kafka” teması ile ikincisi gerçekleşmişti.

Kaynak: Kitap eki (9 Nisan 2018)

Yorum yapın