Robert Graves’in tarihi romanı Tanrı Claudius yayımlandı

Mart 10, 2016

Robert Graves’in tarihi romanı Tanrı Claudius yayımlandı

TANRI_CLAUDIUSRobert Graves’in tarihi romanı Tanrı Claudius, İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İngiliz edebiyatının usta kalemlerinden Robert Graves’in tarihi romanı Ben Claudius’tan sonra, devamı niteliğindeki Tanrı Claudius da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı. 

Graves Ben Claudius’ta Augustus, Tiberius ve Caligula dönemlerini, Roma’nın dördüncü imparatoru Claudius tarafından yazılmış gibi anlatmıştı. Romanın sonunda, Claudius’u Caligula’nın öldürülmesinin ardından iradesi dışında imparator ilan edilmiş ve ne yapacağını bilemez bir durumda bırakmıştık. Graves, Tanrı Claudius’ta tam da bu noktadan hikâyesine devam ediyor.

Claudius bize şaşırtıcı ölçüde başarılı geçen iktidar dönemini, ordunun ve halkın sevgi ve sadakatini kazanarak Caligula’nın yol açtığı hasarı nasıl onardığını, çocukluk arkadaşı Yahudi Kralı Herodes Agrippa ile ilişkilerini, Britanya’yı istila edişini, atlattığı komplo ve ihanetleri anlatıyor.

Graves kitabın girişindeki notunda romanı yazarken başvurduğu klasik yazarları sıralarken, bir tür tarihsel otorite tarafından bütünüyle desteklenmeyen pek az olay anlattığını ve hiçbir karakteri uydurmadığını vurguluyor. Yazar, yer yer mizahi bir anlatımla ete kemiğe büründürdüğü Claudius’un kişisel öyküsü aracılığıyla Roma’nın skandallarla ve şiddetle dolu bir dönemini bütün canlılığı, ihtişamı ve çöküşüyle gözler önüne seriyor.

Robert Graves (1895-1985)

İngiliz şair, romancı ve eleştirmen Londra’da dünyaya geldi. Yüz yirmiyi aşkın yapıtı arasında I. Dünya Savaşı klasiklerinden Good-Bye to All That (1929; Her Şeye Elveda) adlı otobiyografik yapıtıyla, tartışma yaratan kapsamlı mitoloji araştırmaları da vardır. Londra’daki Charterhouse Okulu’nda öğrenciyken şiir yazmaya başladı. Ben, Claudius (1934) ve devamı niteliğindeki Tanrı Claudius’un (1934) yanı sıra ünlü Bizanslı komutan Belisarios’un yaşamını öyküleştirdiği Count Belisarius (1938; Kont Belisarios) ve The Golden Fleece (1944; Altın Post) yazdığı diğer tarihsel romanlardır. Graves The Golden Fleece için araştırma yaparken mitoloji konusunda geniş çaplı bir çalışmaya yönelmiş, bu çalışmanın sonucunda The White Goddess: A Historical Grammar of Poetic Myth (1948; Beyaz Tanrıça: Şiirsel Mitosun Tarihsel Grameri) adlı yapıtı ortaya çıkmıştır.

edebiyathaber.net (10 Mart 2016)

Yorum yapın