Resimli kitap seçkisi 2 | Gaye Dinçel

Mart 13, 2020

Resimli kitap seçkisi 2 | Gaye Dinçel

Her yaştaki meraklıya resimli kitaplar önermeye devam ediyorum.

Burun

Yetişkinlere yönelik kitaplarıyla ve edebiyat programlarıyla tanınan Yekta Kopan’ın çocuklara yazdığı, Alex Pelayo’nun resimlediği ilginç bir öykü (Marsık Kitap).

Ali sabah uyanıyor ve burnunun yerinde olmadığını fark ediyor. Acaba nerede? Evdeki arayışı sırasında ailedekilerin de bazen burunlarını kaybettiğini öğreniyoruz. Anlaşılan canları ne isterse yapabiliyor bunlar!

5 yaşındaki yeğenim çok sevdi bu kitabı. Her sayfada şaşırdık ve güldük. Sonu da harikaydı.

Kitabın çizimleri alıştığımızdan epeyce farklı. Her şey kocaman, burunlar da tabii…

Sıcak renklerle bezeli bu ısıtan öyküyü keşfedin.

Kardeşler

Rocio Bonilla’nın çocuklar için yazıp resimlediği “Kardeşler!”,  Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı (çeviren Halil Türkten). Daha önce yazar-çizerin “Öpücük Ne Renktir?” adlı rengârenk kitabını, yeğenimle birlikte severek okumuştuk. Bu kitabına da bayıldık.

“Kardeşler!” çift kapaklı bir kitap. Nasıl mı? İki öykü bir arada, hangisinden başlarsanız… Biz küçük oğlan kardeşin ablasını gergedan olarak gördüğü öyküyle başladık. Kitabın ortasına geldiğimizde bir sürprizle karşılaştık. Sayfalar ters dönmüştü! İşte o zaman arka kapağı çevirdik ve orada ablanın kardeşini şebek olarak gördüğü öyküyü bulduk. İki kitap bir arada! Yeğenimin deyişiyle “Hiç böyle bir şey görmemiştim.”

Kitapta iki kardeşin birbirlerini nasıl algıladıklarını fark etmek ikimiz için de ufuk açıcı oldu. İkisinin şikâyetleri de anlaşılırdı, birbirlerini aslında çok sevmeleri de… Sonundaki, ortasındaki de denebilir, sürpriz sizi çok şaşırtacak.

Bu neşeli kitabı her yaştan çocuğun heyecanla okuyacağını düşünüyorum. Kardeşi olsun ya da olmasın… Olaylara tek taraflı bakmamayı hatırlamak için, kelimenin tam anlamıyla müthiş bir fırsat!

Hiç Hata Yapmayan Kız

1001 Çiçek Kitaplar tarafından Meltem Özdemir’in akıcı çevirisiyle dilimize kazandırılan önemli bir kitap.

Yazarlar Mark Pett ve Gary Rubinstein’in yarattığı karakter, çevresinde Hiç Hata Yapmayan Kız olarak tanınıyor. Pek çok hayranı var. Çoğu insan gerçek adını bilmiyor. Her şeyi düzgün yapıyor, hep başarılı. Ta ki yetenek yarışmasına kadar…

Bu eğlenceli kitabı keşfedince yeğenime okudum. Sürekli okumak lazım ama gözlerindeki ilk soru işaretini görmek sevindirdi beni. Yaş grubunun özelliği olsa gerek, bir şeyi yapamayınca üzülüyor, hataya pek tahammülü yok. Artık ona hatırlatacağım eğlenceli bir kahraman var. Okurken epeyce güldük.

Yazarlardan biri olan Mark Pett kitabın rengârenk resimlerini de çizmiş.

Kitap, hataların öğrenmemiz için harika fırsatlar olduğunu hatırlattı bana. Mükemmeliyetçi çocuklar ve yetişkinlere birebir.

Frida Kahlo

Nadia Fink’in yazdığı, Pitu Saa’nın resimlediği “Frida Kahlo”, “Antiprenses Serisi”nden çıkan rengârenk bir yapıt. Notabene Yayınlarınca dilimize kazandırılan kitap, hem resimleriyle hem de metniyle renklerin sonsuzluğunda yüzmemizi sağlıyor.

Ressam Frida Kahlo’nun yaşam serüvenini adım adım takip ediyoruz. Frida resimle nasıl tanıştı? Geçirdiği kaza ressam olmasını ne kadar etkiledi? Neden en çok kendisini çizdi?

Kitap bu sorulara yanıt verirken, onun resimleri arasında sek sek oynayarak dolaşmamıza yol açıyor. Yaşamındaki insanlar ve sevdiği hayvanlar bize eşlik ediyor.

Frida kararlı mücadelesiyle okura güç ve umut veriyor. Kitabın ilk hedef kitlesi olan çocuklar için de coşku ve cesaret kaynağı oluyor.

Kitabın sonunda resim etkinlikleri var. Okurlar kendilerini ve kalemlerini keşfedebilirler. Ayrıca kitabın Arjantin’deki özgün yayıncısı Chirimbote, web sitesinde Frida’nın resimlerini yapan çocukların ürünlerine yer veriyor.

Düşünce Okuyan Kız Noona

Orit Gidali’nin bu kitabı, 1001 Çiçek Kitaplar tarafından Onur Özbek’in duru çevirisiyle dilimize kazandırılmış.

Noona, aslında bildiğimiz ama unuttuğumuz bir gerçeği hatırlatıyor: Çoğu zaman söylediklerimizle düşündüklerimizin aynı olmadığını. “Dan” diye söylediğimiz kırıcı sözlerin arkasında hangi ihtiyaçlarımız, isteklerimiz var acaba?

Noona sihirli bir değnekle insanların düşüncelerini görebiliyor. Böylece bir erkek çocuğun kendisine neden “Flamingo gibi bacakların var senin” dediğini çözebiliyor. Peki Noona sihirli değneğin yardımı olmadan insanları anlayıp dürüst bir iletişim kurabilecek mi? Değneğin sonraki macerası ne olacak?

Merakla ve gülümseyerek okudum bu renkli kitabı. Aya Gordon Noy’un sade ve iç açıcı renklerle bezeli çizimlerine bayıldım. Tam da iletişimin doğallığını yansıtıyor.

Çocuklar ve çocuk benliklerimiz için harika bir keşif kitabı.

Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (13 Mart 2020)

Yorum yapın