Ramazan pidesine dikkat

Mayıs 29, 2017

Ramazan pidesine dikkat

1490088545_kapakRamazan ayı pidesiz olmaz. Fakat yediğimiz pideler ne kadar sağlıklı? Yemek stilisti ve yemek yazarı Aydan Üstkanat, ramazan pidesinin doğru unla yapılmış olması gerektiğini vurguluyor.

Beyaz unla yapılan pidenin kısa sürede acıktıracağını belirten Üstkanat, doğru unla yapılan pidenin ise midede ağırlık yapmayacağını ve çabuk acıktırmayacağını söylüyor. “Un” kitabında işlem görmemiş, ağartılmamış, genetiği bozulmamış buğdaydan veya glüteni düşük tohumlardan elde edilen unun doğru un olduğunu vurgulayan Üstkanat, ekmek yapımında un seçime dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aydan Üstkanat, tok tutması ve düşük glütenli olması açısından oruç tutanlara özellikle Kastamonu bölgesinde yetişen siyez unlu ekmek tüketmelerini öneriyor.

Siyez Unlu Ekmek

Fırın, 230°C

420 gr siyez unu

400 gr tam buğday unu

8 gr kuru aktif maya

300 ml su

1 tatlı kaşığı bal

Ayrıca

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı su

SPONÇ

80 gr tam buğday unu

100 ml su

2 gr kuru aktif maya

Sponç malzemesini karıştırıp üzerini bir tülbentle örterek oda sıcaklığında en az 8 saat dinlendirin.

Unları, bal ve kuru mayayı yoğurma haznesine alıp parmak uçlarınızla karıştırın. Suyu ve sponçu ekleyip tekrar karıştırın. Suyun yarısını aşamalı ekleyin. (Makine bu hamuru yoğurmak için daha uygundur. Elinizin sıcaklığı hamurun dokusunu etkiler. Elle yoğuracaksanız ellerinizin soğuk olmasına dikkat edin.) Yarım saat bekletip tuzunu bir kaşık suda eriterek ekleyin ve yoğurun. Hamur yumuşak olmalı.

Üzerini kapatıp oda sıcaklığında ortalama 2 saat mayalandırın.

Un serpili tezgâha alıp şekil verin. Hamur mayalama kabına alıp üzerini bir bezle örtün ve üç katı hacme gelene kadar ortalama 2 saat mayalandırın.

Hamuru fırın tepsisine aktarın ve 10 dakika sonra önceden ısıtılmış fırına verin. Üzeri kızarana kadar kontrollü olarak 40 dakika pişirdikten sonra tel ızgarada soğutun.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2017)

Yorum yapın