Queer Düş’ün kurucuları Sel Yayıncılık’tan ayrılıyor

Nisan 3, 2019

Queer Düş’ün kurucuları Sel Yayıncılık’tan ayrılıyor

 

Bir süredir cinsel taciz ve usulsüz bandrol iddialarıyla gündeme gelen Sel Yayıncılık’ın Queer Düş Serisi’nin editör, çevirmen ve yazarları yayıneviyle yollarını ayırdı.  Berfu Şeker, Gülkan ‘Noir’, Leman Sevda Darıcıoğlu, Pınar Büyüktaş,  hazırladıkları  ‘Queer Düş’ündük… Veda Ediyoruz’ başlıklı metinle ayrılık sebeplerini duyurdu. Ortak metnin bir kısmı şöyle: 

“Seriden çıkan birçok kitabın da bizlere yol gösterdiği gibi, şiddet, tahakküm, baskı ve yok sayma; yani bildiğimiz iktidar dinamikleri sadece toplumsal olarak kabul edilmiş kadın erkek kategorileri arasında gerçekleşmez. Cinsiyet tek başına güç asimetrilerini açıklamakta yeterli değildir. Feminist ve queer yayınlar yapan bir kurumun söz konusu taciz olduğunda indirgemeci yaklaşımı bu politikaların içini boşaltmaktadır.

Ayrıca entelektüel emeğin karşılığını çoğunlukla bulamadığı bir ülkede, en çok yayınevlerinin bu emeğe sahip çıkması beklenirken karşımıza çıkan bandrolde usulsüzlük iddiaları ve bu iddialara tatminkar bir yanıt verilememesi; yazar, editör ve çevirmenlerin zaten cüzi miktarda olan telif haklarının gaspı olarak düşünülmelidir. Bu durum, hem yayın alanında yer alan hem de entelektüel birikime katkısı bulunan herkeste hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bizler, queer ve feminizm üzerine üreten, eyleyen, politika yapan kişiler olarak 2012’de İrfan Sancı’yla Sel Yayıncılık bünyesinde bir queer teori serisi oluşturmak üzere bir araya geldik.

Şunu da belirtmeyi önemsiyoruz; kendi yaptığımız freelance çevirmenlik ve editörlük işleri dışında, 2012’den bugüne kadar, önce yayın kurulu ve ardından danışma kurulu üyeleri olarak yayınevinden herhangi bir maddi karşılık almadan emek verdik.

Biz queer düş’ün arzumuzla elbet birçok alanda emek vermeye devam edeceğiz ve biliyoruz ki, yaşamı normun ötesinde bir macera kılmanın yollarını beraberce arayacağız ve bulacağız.

Queer ve feminist etiğin, hayatın her alanı gibi yayıncılığa da tesir edeceği günlerin arzusuyla…

Samimiyetle…

Dağılıyoruz… (Anladınız siz)”

Queer Düş’ündük… Veda Ediyoruz”

edebiyathaber. (3 Nisan 2019)

Yorum yapın