Psikosoybilimin yaratıcısı hayatını kaybetti

Haziran 1, 2018

Psikosoybilimin yaratıcısı hayatını kaybetti

Psikosoybilimin yaratıcısı, Fransa Nice Üniversitesi onursal profesörü Anne Ancelin Schützenberger 99 yaşında hayatını kaybetti.

29 Mart 1919’da Moskova’da doğan daha sonra Fransa’da büyüyen ve eğitimini tamamlayan Schützenberger, II. Dünya Savaşı sırasında Direniş hareketine katılmıştı. Uluslararası üne sahip bir psikoterapist, psikodramacı ve grup analizcisi olduğu gibi bu alanlarda öncü teorik çalışmalar da yapan Schützenberger’in en önemli katkısı ise bizzat kendisinin keşfettiği psikosoybilim alanındaydı. O, uzak atalarımızın yaşadıkları olayların bizlerin mevcut yaşamlarında bir ‘hayalet’ gibi etkin olabileceğini tespit etmişti. Geleneksel psikolojide kişinin bizzat kendi psikolojik geçmişinden itibaren analize başlanırken, Schützenberger ‘kuşaklararası iletim’ kavramıyla psikoloji alanında keşfedilmeyi bekleyen devasa bir kıtaya işaret etti.

Yazdığı kitaplarla dünyanın birçok dilinde insanlara psikolojik yaşamlarında rehberlik eden Schützenberger’in Psikosoybilim adlı kitabı, Kağan Kahveci’nin çevirisiyle İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkmıştı.

edebiyathaber.net (1 Haziran 2018)

Yorum yapın