Proje çocuklar ve gerçekleşmeyen düşleri | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 31, 2016

Proje çocuklar ve gerçekleşmeyen düşleri | Mehmet Özçataloğlu

mehmet fotoProje çocuklar mevsimini yaşıyoruz uzun süredir. Dönemsel olarak yaşadığımız mevsimlere de benzemiyor hiç. Bir geldi, gitmek bilmiyor. Hâl böyle olunca da çocuklara söz hakkı düşmüyor hiç. Her şeyin en iyisini ve en doğrusunu biz ebeveynler biliyoruz. Onlar adına kararlar veriyoruz. Çünkü sistem çocukların söz hakkını ortadan kaldırmış durumda. Sadece söz haklarını değil hayallerini de sınırladı bu düzen. Hayal kurmak, farklı olmak yasak artık onlar için. Tornaya girecekler ve yaşıtlarıyla birlikte aynı şekli alarak bandın üzerinde ilerleyecekler. Dayanabilen, mücadele eden başaracak, diğerleri elenecek. Ve üzücü olan bu sürecin sonunda hayallerine dönemeyecekler.

Nehir Yarar “Acemi Korsan” adlı kitabında bu konuyu başarılı bir şekilde ele almış. Acemi Korsan üç bölümden oluşan bir roman. Üç farklı öykü de denilebilir fakat karakterlerin aynı olması, zaman diliminin devamlılığı roman görüntüsü veriyor.

Vedat kitabın kahramanı. Hayalleri olan ve bu hayallere ulaşmak için ders çalışmasına gerek olmadığını düşünen bir çocuk. İlk bölümün başlığı Acemi Korsan. Aynı zamanda kitaba da adını veriyor. Acemi Korsan’da Vedat, korsan olabilmenin hayallerini kuruyor, yollarını arıyor. En yakın arkadaşı Gönül’ün desteğini almanın peşinde. Sınıftan birkaç arkadaşını da ekibe dâhil ederse korsan olabileceğini düşünüyor. Amcası Fikret’in bilgisayarı Net Fikret de bu konudaki bilgi kaynağı. İnternet üzerinden elde ettiği bilgilerin korsanlık hayalleri için yeterli olacağı düşüncesinde Vedat. Fakat o da ne? Vedat’ın önünde başarılı olması gereken bir okul, dersler ve ondan bu başarıyı bekleyen bir anne var. Baba da var fakat o bu romanda silik karakter.

Peki, ne dersiniz? Vedat hayallerini gerçekleştirip korsan olabildi mi? Başarının, derslerdeki başarı ölçüt alınarak değerlendirildiği bir sistemde siz bunu düşünedurun biz ikinci bölüme geçelim.

Başlık Acemi Hisler. Vedat’ın yaz tatili başladı ve düşlerinin peşinde koşmaya devam ediyor. Korsanlık ne oldu derseniz onu okuyacaksınız zaten. Şimdi Vedat’ın ilgisi adaya gelen esrarengiz grubun üzerinde. Bir yanlış anlamanın yol açtığı olayları okuyoruz bu bölümde. Fakat çevre duyarlılığı da öne çıkıyor bu sayede. Yeşilimizin her gün biraz daha azaldığı bir ortamda doğru olan nedir, o da bu bölümde gizli.

Adalı Hayaller son bölümün başlığı. Vedat’ın hayalleri öne çıkıyor bu bölümde de. Ve merakları. Meraklı olmasa hayal kurabilir mi ki? Bu bölümde kahramanımız Dünya dışındaki yaşamların peşine düşüyor. Bir radyo teleskobunun işini göreceğini düşünse de böyle bir aracı elde etmesi, yapabilmesi kolay olmayacaktır.

Acemi Korsan, gerek konu seçimi gerekse de anlatım açısından başarılı bir kitap. Bir proje çocuğun hayallerinin peşinden koşma sürecini ele alan bu kitabın ardından bir kere daha düşünelim, o çocuk/ çocuklar süreç sonunda hâlâ hayallerinin peşinden koşuyor olabilecekler mi? Sanırım yaşamları hep ertelemeyle geçecek.

O zaman son söz olarak diyelim ki; bırakın çocuklar hayallerini gerçekleştirme yolunda yorulsunlar. Nasıl olsa hayata karşı bir şekilde mücadele verecekler. Ama öyle ama böyle…

Çocukların yanında ebeveynlere de çağrımdır. Kitabı okuyarak bu konuyu bir kere daha düşünün. Acemi Korsan, Elma Çocuk’tan.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (31 Ekim 2016)

Yorum yapın