Prof. Robert Darnton 29 Mart’ta sansür üzerine konuşacak

Mart 28, 2015

Prof. Robert Darnton 29 Mart’ta sansür üzerine konuşacak

1458889269_AKML_2016_AFISBoğaziçi Üniversitesi, “Aptullah Kuran Anma Konferansı” kapsamında, 29 Mart Salı günü saat 17:00’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda, sansür konusunda vereceği konferansla İngiliz yazar ve tarihçi Prof. Robert Darnton’u konuk edecek.

Türkiye’de, “Büyük Kedi Katliamı” eseri ile de tanınan Robert Darnton, ‘Sansür İş Başında; Devletler Edebiyata Nasıl Yön Verdi / Censors at Work; How States Shaped Literature’ başlıklı konferansında, sansür tarihini ele alacak. Konuşmasında sansürün ifade özgürlüğünde bıraktığı derin baskı ve izleri anlatacak olan Prof. Darnton; “Sansür nasıl çalıştı? Nasıl algılandı? Dönemin sosyal ve politik bağlamında sansürün işlevi neydi?” sorularını irdeleyecek.

Konferansta Prof. Darnton, üç otoriter rejimin, 18.yy Fransa Bourbon Hanedanlığı, 19.yy Hindistan İngiliz hakimiyeti, 20.yy Doğu Almanya Komünist yönetiminde yaşanan sansür ve bu dönemdeki gelişmeleri gözler önüne koyacak.

Boğaziçi Üniversitesi; 2004 yılından bu yana her sene gerçekleştirdiği Aptullah Kuran Anma Konferansı kapsamında aralarında Robert Nelson, Prof. Dr. Stephen Greenblatt, Prof. David Harvey, Carol Gluck, Ussama Makdisi, Prof. Zainab Bahrani, Prof. Dr. Stephen Greenblatt gibi isimlerin bulunduğu dünya çapında başarılı kişileri ağırladı.

Prof. Robert Darnton Hakkında

Robert Darnton, 1960 yılında Harvard Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde lisansını tamamladıktan sonra, Rhodes Bursu’yla kabul edildiği Oxford Üniversitesi’nden felsefe alanında 1962 yılında lisans ve 1964 yılında ise doktora derecesi aldı. Kısa bir süre The New York Times gazetesinde muhabir olarak çalıştıktan sonra, Harvard Mezunlar Derneği’nde ‘junior fellow’ unvanını aldı. 1968-2007 yılları arasında Princeton Üniversitesi’nde ders verdi. 2007 yılında Carl H. Pforzheimer Üniversitesi Profesörü unvanını aldı ve Harvard Üniversitesi Kütüphanesi’nin direktörlüğünü yaptı. Birçok yüksek eğitim kurumunda ve üniversitede misafir öğretim görevlisi veya davetli araştırmacı olarak bulundu. Üniversite dışındaki faaliyetleri arasında New York Halk Kütüphanesi ve Oxford Üniversitesi Yayınevi (ABD) mütevelli heyeti üyeliği ve Amerika Tarih Kurumu (American Historical Association) ve Uluslararası On Sekizinci Yüzyıl Araştırma Derneği (International Society of Eighteenth-Century Studies) başkanlığı bulunur. MacArthur (Prize Fellowship) Ödülü ve National Book Critics Circle Ödülü gibi ödüllerin yanı sıra Darnton, Fransız Onur Nişanı’na ve Şubat 2012’de ABD Başkanı Obama tarafından Milli Sosyal Bilimler Madalyası’na (National Humanities Medal) layık görülmüştür. 2013 yılında ise sosyal bilimler kategorisinde Institut de France tarafından verilen Del Duca Dünya Ödülü’nü kazanmıştır. Darnton’ın kaleme aldığı ve editörlüğünü yaptığı kitaplar arasında, kitabın tarihini bilimsel çalışma alanı olarak geliştirme girişiminde bulunan The Business of Enlightenment: A Publishing History of the Encyclopédie (1979), 18 dile çevrilerek en popüler kitabı haline gelen The Great Cat Massacre and Other Episodes in French Cultural History (1984), Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Doğu Almanya’nın çöküşünü anlatan Berlin Journal, 1989-1990, (1991) ve yeraltı kitap ticaretini konu edinen The Forbidden Best-Sellers of Prerevolutionary France (1995) yer almaktadır. Darnton’ın en son kitapları ise şöyle; The Case for Books (2009), The Devil in the Holy Water, or The Art of Slander in France from Louis XIV to Napoleon (2009) ve Poetry and the Police: Communication Networks in Eighteenth-Century Paris (2010).

edebiyathaber.net (28 Mart 2016)

Yorum yapın