Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel’den “Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi”

Eylül 7, 2015

Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel’den “Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi”

cumhuriyet-doneminin-iktisadi-tarihi-19231950-807241-Front-1Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel’in “Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi (1923-1950)” adlı kitabının yeni baskısı İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Ünlü akademisyen Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel’in Türkiye’nin iktisadi tarihini belli başlı olgular üzerinden inceleyerek yorumladığı klasikleşmiş eseri Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi’nin yeniden gözden geçirilerek hazırlanan 6. baskısı raflardaki yerini aldı.

Türkiye’nin Cumhuriyet dönemindeki iktisadi ve sosyal gelişmesini çeşitli yönleriyle ele alan eser, 1923-1950 dönemindeki iktisadi kalkınma sorunsalının en önemli konularına ışık tutuyor. Eserin yeni baskısı, metinlerin daha rahat takip edilebilmesini sağlayacak şekilde düzenlenirken; Türkiye’nin 1923-1950 yılları arasındaki iktisadi gelişiminin temel sayısal göstergelerini ekonomimizin bugün ulaştığı ölçekle karşılaştırabilir hale getirmek üzere yeni tablolar da eklenerek zenginleştirildi.

Tezel’in Cambridge Üniversitesi’nin İktisat ve Siyaset Fakültesi’ne sunduğu doktora tezi temelinde kaleme alınan eser, üniversitelerde Türkiye’nin özellikle Cumhuriyet dönemindeki iktisadi ve sosyal tarihiyle ilgilenen öğrenciler, iktisat ve tarih severler için referans yayın niteliğinde…

Prof. Dr. Yahya Sezai Tezel

1941 yılında Trabzon’da doğdu. İlköğrenimini Trabzon’da, ortaöğrenimini Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye ve İktisat Bölümü’nü bitirdi (1964). İngiltere’de Cambridge Üniversitesi İktisat ve Siyaset Fakültesi ve Sidney Sussex College’da, iktisat lisans programının son yılını (Tripos Part II) okudu. Sonra doktora öğrencisi olarak çalıştı. Cambridge Üniversitesi’nin İktisat ve Siyaset Fakültesi’nde Ph.D. (doktora) derecesi aldı. 1969-1979 arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Uluslararası İktisat ve İktisadî Gelişme Kürsüsü’nde asistan olarak çalıştı. 1979-1981 yıllarında Harvard Üniversitesi Uluslararası Gelişme Enstitüsü’nde ‘Misafir Bilim-adamı’ olarak çalıştı. Eylül 1982-Mayıs 1984 arasında, akademik kadrosu Ankara Üniversitesi’nde kalırken, kurucu müdür olarak ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde çalıştı. 1985’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme Anabilim Dalı’nda doçent kadrosuna atandı. Mayıs 1990’da profesör olan Tezel 1990’lı yıllarda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ve Bilkent Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü programlarda uluslararası iktisat, iktisadî büyüme, iktisat tarihi, Türkiye iktisat tarihi, iktisadî analizin tarihi derslerini verdi.

edebiyathaber.net (7 Eylül 2015)

Yorum yapın