Prof. Dr. Tayfun Uzbay’dan tartışma yaratacak kitap: “Cehalet Bilimi”

Eylül 13, 2019

Prof. Dr. Tayfun Uzbay’dan tartışma yaratacak kitap: “Cehalet Bilimi”

Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın “Cehalet Bilimi” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Küresel Zekâ Algınızı Nasıl Yönetiyor?

Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın tartışma yaratacak yeni kitabı Cehalet Bilimi, Destek Yayınları’ndan çıktı. Görünmeyen Beyin ve Hazdan Bağımlılığa adlı kitaplarıyla dikkat çeken Tayfun Uzbay bu kez cehaletin bilimsel yöntemlerle nasıl yayıldığını anlatıyor. Bilimin toplumu cahilleştirmek ve algıyı yönetmek isteyenler tarafından nasıl kötüye kullanıldığının örneklerle anlatıldığı kitapta medya destekli bazı akademisyenler tarafından bilimdışı bilgileri kafamıza kazımak ve algımızı birilerinin emrine vermek için nasıl ikna edildiğimiz konusunda da farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Arka Kapak Yazısı:

Cehalet nedir, cahil kimdir?

Küreselleşme, bilimi ve bilimciyi nasıl etkiledi?

Akademisyenler cahil olabilir mi?

Sanal bilimciler ve sahte bilim nedir?

Bilim ve hukuk neden etik zeminde olmalı?

Gerçek ötesi ve algı yönetimiyle kastedilen nedir?

Dünyayı hangi küresel zekâ yönetiyor?

Cehaleti yayma ve algı yönetimi alanında sosyal medya ne kadar güçlü?

İnançlar ve zaaflar algıyı yönetir mi?

Google’ın her söylediği doğru mu?

Güvenilir bilgiye nasıl ulaşılır?

Nöropazarlama bir cehalet bilimi mi?

Mikro şöhret nedir, ne işe yarar?

Eğitim ticari bir ürünse, öğrenciler de müşteri mi?

Tıbbın alternatifi olur mu?

İlaçsız ve aşısız bir dünya mümkün mü?

Zekâyı ve kavrayışı ilaçla artırmak ne kadar doğru?

İlaçla mutluluk mümkün mü?

Bağırsaklar beynimizi yönetebilir mi?

Mikrobiyotanın düzenlenmesi Alzheimer ve kanseri tedavi eder mi?

Tuz tansiyonu düşürür mü?

Kolesterol düşürücü ilaçlar palavra mı?

Kokoreç yemek depresyona iyi gelir mi?

Sihirli diyetler, ne kadar sihirli?

Yapay zekâ nereye gidiyor?

Dijital çağda özgür olmak mümkün mü?

Giderek amacından sapan “bilim” olgusu büyük ekonomik stratejilerle birlikte entelektüel sahteciliğe maruz bırakılıyor. Çünkü insan, doğası gereği aldatmaya ve aldanmaya meyilli. Bu aldanmışlığın yaratacağı ağır bedellerle okuru yüzleştiren Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın kaleme aldığı CEHALET BİLİMİ, cehaletin bilimsel yöntemlerle nasıl yaygınlaştırıldığı konusunda sağlam ve duyarlı bir kaynak…

Yazar Hakkında: 

Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay 1959 yılında Ünye-Ordu’da doğdu. Lisans derecesini 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden aldı. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 1992 yılında doktora eğitimini tamamladı. Aynı kurumda 1995 yılında doçent oldu. 1997-1998 yıllarında TÜBİTAK ve Kuzey Teksas Üniversitesi bursları ile Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kuzey Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi Farmakoloji Bölümü’nde ve 1999 yılında Cagliari Üniversitesi bursu ile İtalya’da, Cagliari Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Bölümü’nde araştırıcı öğretim üyesi olarak çalıştı. GATA’da 2003 yılında profesör unvanı aldı. GATA Tıp Fakültesi’nde 2003-2011 yılları arasında Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı, 2011-2013 yılları arasında Yüksek Bilim Konseyi Üyesi olarak çalıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 2013 yılında kendi isteği ile emekli oldu. Halen Üsküdar Üniversitesi’nde Rektör Danışmanlığı, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürlüğü görevlerini yürütmektedir.

2003-2012 yılları arasında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini Kurulu Üyeliği ve 2004-2012 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2007 yılından bu yana Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Bilim Kurulu üyesidir. Eczacılık Akademisi’nin 2016 yılından itibaren başkanlık görevini yürütmektedir.

Çalışmalarını deneysel nöropsikofarmakoloji alanında sürdüren Prof. Dr. Uzbay’ın bu alana özgü 11 adet Türkçe ve 1 adet İngilizce kitabı, 3’ü uluslararası 27’si ulusal 30 kitap bölümü ve saygın uluslararası listelerde yer alan bilim dergilerinde 121 adet bilimsel makalesi yayımlanmıştır. Çalışmalarına uluslararası kaynaklarında 2500’den fazla atıfta bulunulmuştur.

Roche Tıp Araştırma Ödülü (1994), Eczacılık Akademisi Bilim Ödülü (2005), Prof. Dr. Rasim Adasal Bilim Ödülü (2005), Popüler Bilim Ödülü (2007), Beyin Araştırmaları Derneği (BAD) Yayın Teşvik Ödülü (2008), Özgün Çözümler Proje Pazarı ve Yarışması (Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, TÜBİTAK ve ELGİNKAN Vakfı desteği ile) birincilik ödülü (2009), Türkiye’nin En İyi Bilim İnsanları Ödülü-TAF NETWORK (2015) ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu & Türkiye Ruh Sağlığı ve Tedavi Vakfı 2016 Yılı Mine Öz-Kâmil Genç Şizofreni Dostu ödülleri sahibidir.

Şizofreni hastalığının oluşumu, tanısı ve tedavisine yönelik ilaç adayı üç molekülün incelemeli patentini almıştır. Bu alandaki araştırmaları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Yeni Buluşlar Şerit Rozeti ve Karargâh Üstün Hizmet Ödülü ile taltif edilmiştir.

Prof. Dr. Uzbay ayrıca alkol ve madde bağımlılığına yönelik önemli bilimsel çalışmalar ve yayınlar yapmıştır. Toplumu madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyla çeşitli okullarda ve sivil toplum örgütlerinin organize ettiği toplantılarda doğrudan topluma yönelik 300’den fazla gönüllü konferans vermiş, yazılar yayımlamıştır. İngilizce bilmektedir, evli ve bir çocuk babasıdır.

Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitapları:

Hazdan Bağımlılığa, Görünmeyen Beyin

edebiyathaber.net (13 Eylül 2019)

Yorum yapın