Prof. Dr. Özcan Köknel’den “Bilgenin Aynası”

Haziran 20, 2019

Prof. Dr. Özcan Köknel’den “Bilgenin Aynası”

Prof. Dr. Özcan Köknel’in “Bilgenin Aynası” adlı kitabı Hayykitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Toplumsal ruh sağlığımıza ilişkin tespitler, yaşamın anlamına dair vasiyet!

İçimizdeki öfke neden dinmiyor?

Gülmeyi unuttuk mu?

Kafayı en çok nelere takıyoruz?

Nasıl korkusuz ve mutlu olacağız?

Biz melankolik bir toplum muyuz?

Türkiye’nin ruhsal durumuna nasıl bir teşhis koyulabilir?

Hayatı boyunca on binlerce insanın ruhuna dokunmuş bir bilgenin, Prof. Özcan Köknel’in anlattıkları sağlıklı, mutlu bireyler yetiştirmek, gençleri topluma hazırlamak için özellikle ailelere ışık tutacak. ‘Hocaların Hocası’ Köknel’in bireysel ve toplumsal sağlığımıza ilişkin tespit ve çözüm önerilerine kulak verin:

“Keyifli ve mutlu yaşamak, ‘dolu dolu’ yaşamaktır. Hayatınızın anlamsız olduğunu düşünüyor ve dolu dolu yaşadım demenin formülünü arıyorsanız, bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor. Koşullarımız birdenbire değişmediğine göre, değişiklik bunlara bakışınızda, yorumlama biçiminizde olacaktır.

Yaşam, mutluluğu arayış halidir. Mutluluk, insanın yaşadığı andan haz duyması, geçmişte haz duyduğu bir yaşantıyı anımsaması ya da gelecekte haz duyacağı bir yaşantıyı ümit etmesidir. Doğrunun, güzelin, iyinin aranması, elde edilmesi insanda mutluluk yaratır. Mutluluğa erişmenin tek yolu ise erdemdir. Her insan kendi erdemini yaratmak zorundadır. Her insanın kendi kişiliğine uyan amaçları olmalıdır. Bu amaçlara ulaştıkça mutlu olursunuz. Hayatın amacı mutluluk ve anlam arayışıdır.

Prof. Dr. Özcan Köknel

1928 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Anadolu’nun farklı şehir ve ilçelerinde, lise öğrenimini ise Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1945-1946 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girdi, 1951 yılında doktor oldu.

Askerlik görevinden sonra 1 yıl Adana Sosyal Sigortalar Kurumu’nda hekimlik yaptı. 1954 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’ne asistan olarak atandı. 1958 yılında uzman oldu.

1959-1960’da 1 yıl süreyle Zürih’te ‘Kantonspital Üniversite Kliniği’nde elektroansefalografi (EEG) bölümünde çalıştı.

1962-1963 yılları arasında 1 yıl süreyle İtalya’da ‘Universita degli Studi di Milano Clinica Psychiatrica’da psikofarmakoloji bölümünde görev aldı. Laboratuvar ve klinik araştırma çalışmalarına katılırken, ‘Psikoz ve Psikonevroz Vakalarında Koku Sinirinin Elektrostimülasyonu’ adlı teziyle doçentliğe başvurdu.

1964 yılı Kasım ayında üniversite doçenti, 1969 yılında da profesör oldu.

1973’te 6 ay süreyle Londra’da kalırken, bu arada alkol, uyuşturucu, uyarıcı madde ve ilaç bağımlılarının ayakta ve yatarak tedavi edildiği bütün kurum ve kuruluşları dolaşıp bağımlılık sorununu, tedavisini, bireysel ve toplumsal çözüm yollarını inceledi. Bilimsel çalışmalarında ve araştırmalarında gençlik sorunları, ruh sağlığı, davranış bozukluklarının ilaç tedavisi, ilaç bağımlılığı alanlarında yoğunlaştırdı.

1995 yılına kadar İstanbul Tıp Fakültesi’nde uzman, doçent ve profesör olarak çalıştı.

1990-1995 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı yapan “Hocaların Hocası”, 7 Aralık 1995’de emekli oldu.

150’den fazla kongre, seminer ve toplantıya katılan Prof. Dr. Özcan Köknel, gazete ve dergilerde, bireysel ve toplumsal ruh sağlığı alanına giren konularda yüzlerce makale kaleme aldı.

Mert İnan (Yayına Hazırlayan)

13 Mart 1979’da İstanbul’da doğdu. Gazetecilik mesleğine 1997 yılında İntermedya Dergi Grubu Haber Extra Dergisi’nde başladı. 2000 yılına kadar Ortadoğu Gazetesi’nde muhabirlik, Gold News Dergisi’nde haber müdürlüğü görevinde bulundu. 2000-2002 yılları arasında Sabah Gazetesi Haber Merkezi’nde, 2002-2014 arası Vatan Gazetesi Haber Merkezi’nde foto muhabirliği ve muhabirlik yaparken çok sayıda özel haber ve haber fotoğrafına imza attı. 2014 yılından bu yana Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Servisi’nde muhabirlik yapan İnan, sağlık, çevre, tarihi eserler, dizi röportajlar, toplum ve siyaset gibi farklı birçok alanda özel haberlere imza atmaya devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan İnan, 15 yıldır Sarı Basın Kartı taşıyor. Mert İnan, son olarak; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 2018 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri kapsamında, Milliyet Gazetesi’nde 7, 8, 9 Şubat 2018 tarihlerinde yayınlanan “Halk Sağlığına Asbest Darbesi” başlıklı yazı dizisi ile sağlık alanında ödüle değer bulundu. İnan, daha önce de halk sağlığına yönelik haberleri nedeniyle Türk Böbrek Vakfı tarafından 2017 ve 2018’de iki kez ödüle layık görüldü. 2019 yılında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Şahane Medya Ödülleri’ kapsamında ‘Sigarayla Yeni Savaş’ başlıklı haberiyle Yılın Gazete Röportajı ödülünü aldı.

edebiyathaber.net (20 Haziran 2019)

Yorum yapın