Polisiye edebiyatın gelecek vaadeden isminden yeni roman

Ekim 30, 2014

Polisiye edebiyatın gelecek vaadeden isminden yeni roman

gökçe ispi turanİlk romanı Arabada Kim Var? ile polisiye edebiyat dünyasına adını başarıyla yazdıran Gökçe İspi Turan, ikinci romanı Âdem Âdemoğlu’nun Tek Muzaffer Günü ile okuyucularıyla yeniden buluştu. Roman, Yitik Ülke Yayınları tarafından yayımlandı.

Bir adam, hayatın bütün sırlarına birkaç saatlik bir uyku ile erişebilecekken, bu sırlara ulaşmayı neden istemez?

Geçmiş ya da gelecek olması hiç fark etmez, istediği zaman dilimlerine uyanabilme yeteneği olan bir adam şu hayatta neler yapmaz, değil mi! Âdem Âdemoğlu, Serra gibi sert bir duvara çarpınca anladı sıradan dünyasının sınırlarını. Aşkı, nefreti, şefkati… onunla keşfetti en muzaffer anını, kurtuluşunu. Oysa kendi kendine de öğrenebilirdi bunları. İstediği yaza, istediği kışa, isterse çocukluğuna, hatta kendi nihayetine gidebilecek bir adam, hayatın bütün sırlarına birkaç saatlik bir uyku ile erişebilecekken, bu sırlara ulaşmayı neden istemez? Bunun cevabını bir tek Âdem biliyor.

Bu sadece Âdem’in değil, Serra’nın da hikâyesi. Şiddet gören kadın ipleri ele geçiriyor!

İntikam elbette ki hoş bir şey değil ama bir ömür şiddet gördüyseniz eğer, kimse size kolay kolay “intikam kötü bir şeydir” nutku atamaz. Atmamalıdır. Serra, yıllardır şiddet gördüğü kocasından intikam almak için yemin ettiğinde, yolu hayatı boyunca şiddetin kıyısından bile geçmemiş Âdem ile kesişiyor. Önce babasının, sonra da kocasının yörüngesinden bir kez bile çıkmamış olan Serra’nın intikamı, parmak izi gibi. Böylesini daha önce kimse duymadı, görmedi.

Evleneceği adamda babasını arayan kadınlar ile ilgili teori var, hâlbuki kızlarını sadece kendilerine benzeyen adamlarla evlendiren babalar… Asıl ilgiyi onlar hak etmiyor mu?                         

Gökçe İspi Turan, 1979 yılında Eskişehir’de doğdu. Baba mesleği dolayısı ile Eskişehir, Malatya, İzmir, İstanbul, Ankara ve aile memleketi Bursa arasındaki yollarda büyüdü. İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji’den ayrılarak, Bilgi Üniversitesi Film & TV bölümüne geçti ve buradan mezun oldu. Sinema, Altyazı, Psikeart ve Memlekent gibi dergilerde düzenli/düzensiz sinema analizleri yazdı. İnternet gazetesi Gazeteport’ta bir sinema köşesi hazırladı. TRT İstanbul Gecenin İçinden programında sinema eleştirmeni olarak yer aldı. Temmuz 2013’ten beri de Rusya’nın Sesi Radyosu’nda Kitaplık isimli bir kitap programı hazırlayıp sunmakta.

Giambattista Vico ve Yeni Bilim’in Temel Kavramları, 90’larda Çocuk Olmak ve Türk Sineması’nda Yeni Yönelimler kitaplarında makaleleri ile yer aldı. Yazarın ilk romanı “Arabada Kim Var?”, Cumhuriyet Kitapları tarafından 2010 yılında yayımlandı. Yazarın ikinci romanı Âdem Âdemoğlu’nun Tek Muzaffer Günü, Yitik Ülke Yayınları tarafından 2014’te yayımlandı.

edebiyathaber.net (30 Ekim 2014)

Yorum yapın