Pieter Koolwijk’ten çocuklara ödüllü bir kitap: “Ben’in Gemisi”

Aralık 23, 2016

Pieter Koolwijk’ten çocuklara ödüllü bir kitap: “Ben’in Gemisi”

benin_gemisi_kapak.inddPieter Koolwijk’in ödüllü kitabı Ben’in Gemisi, Linde Faas’ın resimleri veErhan Gürer çevirisiyle 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ödüllü yazar Pieter Koolwijk’ten insana ve insanın kayıplarla mücadelesine dair büyülü ve mizah dolu bir öykü… Hollanda’da “Flag & Pennant Ödülü”ne değer görülen Ben’in Gemisi raflarda.

Giel, evlerinin arka bahçesinde bir mezar olmasının pek “normal” görülmediğini biliyor bilmesine, ama böyle mutlu işte… Karşıdan karşıya geçerken yola bakmayı unutan ağabeyi Ben’in mezarı bu. Giel ve ailesi, Ben hâlâ onların yakınında olduğu için memnun. Hiç değilse Giel, şehrin öteki ucundaki o soğuk ve karanlık yere gitmek zorunda kalmıyor. Ben’i özlediğinde bahçeye bakması yetiyor. Fakat komşuları, Sirke ailesi ve Kulakkurdu ailesi öyle düşünmüyor. Giel ve ailesinin duyguları da zerre kadar umurlarında değil. Ancak Giel’in babası tepkiler karşısında pes etmiyor ve evlerini baştan inşa ediyor. Belli ki, Giel’in babasının bir planı var!..

Ben’in Gemisi, toplumun “katı” kurallarını sorgularken, birbirlerine sımsıkı sarılan bir ailenin acı-tatlı iyileşme hikâyesi.

**

“Mezarı, evin arka bahçesindeydi.

Kulağa biraz tuhaf, garip ve hatta biraz korkutucu gelse de hiç öyle değildi. En azından Giel böyle düşünüyordu.

Örneğin, mezarlıklarda olduğu gibi mezar taşı, gri, sıkıcı ve çok hüzün veren bir mezar taşı dikmemişlerdi. Ben için özel olarak yapılmış bir şeydi. Tamamen ahşaptan bir gemi yapmışlardı. Giel onu babasıyla beraber boyamıştı. Ben’in çok sevdiği mavi ve beyaz renklere. Annesi gerçek yelkenler yapmıştı ve pruvasında şöyle yazılıydı: 

Ben’e

Bu gemiyle her zaman düşüncelerimizde olsun diye.”

Pieter Koolwijk (yazar)1974 yılında doğdu. Gerçekliğin kıyılarında gezinen fantastik öyküleri çeşitli dergilerde yayınlanan yazar, 2011 yılında “Unleash Ödülü”ne değer görüldü. Yazarın ilk çocuk kitabı Pire ve Diken, Fransa, Almanya, Türkiye, Brezilya ve ABD’de yayımlanarak Koolwijk’i uluslararası çapta geniş bir okur kitlesine ulaştırdı. Koolwijk, Ben’in Gemisi ile Hollanda’da büyük övgü almış ve “Flag & Pennant Ödülü”nün de sahibi olmuştur.

Linde Faas (çizer) 1985 doğumlu sanatçı, Hollanda’nın Breda şehrinde yer alan Güzel Sanatlar Akademisi’nden onur derecesiyle mezun oldu. Animasyon ve illüstrasyon çalışmalarıyla sanat üretimini sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (23 Aralık 2016)

Yorum yapın