Petek Sinem Dulun’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 4, 2018

Petek Sinem Dulun’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için yazılmış her kitap, macera dolu bir yolculuktur. Bu yolculukta macerayı kurgulayan, yön veren kişi olmak apayrı bir heyecan! Üstelik kendi çocukluğumu taze tutmanın da en keyifli yolu! Anlatım olanakları, kurgu, karakterlerin hikâyeye dâhil oluşu ve konumlanışı, duygu durumları, kitap bitene kadar belli bir ritimle ilerler. Bütün bunları oluşturmak, dikkatle gözden geçirmek ve bu ritmin ahenginin hâlâ sürüyor olması, çocukların kitapla ilgili geri bildirimiyle, sorularıyla daha anlamlı, daha değerli.

Edebiyatın çocukların yaşamında var olması hiç kuşkusuz onların -ve dolayısıyla toplumun- yaşam alanını, hayal dünyasını, duygu ve düşünce yapısını zenginleştirir.  Çocukluk döneminin, bireyin gelişimi açısından belirleyici öneme sahip olduğu düşünüldüğünde, günümüz çocuklarının kitaplara olan ilgisine, sevgisine, sürekliliğine bir parça katkıda bulunabilmek başlı başına bir mutluluk sebebi.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlkokul 4. sınıfa kadar okuduğum ilçede sık sık öğretmenimiz değişirdi. (İlkokulu bitirdiğimde 11 öğretmen tanımıştım.) Sonra ben şehir değiştirdim. Ailemle Antalya’ya taşındığımda iyi bir okulda ilgili bir öğretmenden(Müzeyfe Uysal öğretmenime selam ederim!) eğitim alma şansım oldu. Sınıfın kitaplığı zengindi. Ömer Seyfettin kitaplarıyla bu kitaplıkta tanıştım. Hafızamda yer eden ve beni bugün bile etkileyen iki önemli kitapla Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri ve Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında’sı ile bu kitaplıkta tanıştım. Her iki yazar da sürükleyici anlatımı, kurgu, zaman-mekan diyalektiği, metnin yarattığı merak ile birlikte keşfetme arzusu ve olağanüstü atmosferiyle hayalgücünün sınırlarında gezdirirler okuru. Bu iki kitap da evrenin ve insan zihninin sonsuzluğu, çeşitlilik, farklılık, seçimler ve sonuçlar üzerine çocuk okurların sorgulama becerilerinin gelişimini destekleyici unsurlar sunarlar.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Asa Lind’in Kumkurdu serisi (Kumkurdu – Daha fazla kumkurdu – Daha da fazla kumkurdu). Müthiş bir anlatım!

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son Ahmet Büke’nin Gökçe’nin Yolu kitabını okudum. Kitap, kent kültürü içinde, birbirine yabancılaşan ebeveynlerin teknoloji odaklı çocuklarından biri olan Gökçe’nin, telefonda oynadığı Kara Orman oyununun içinden çıkıp, gerçekliğe, doğanın kucağına doğru ilerleyişini anlatır.  Sanal gerçeklikten uzakta, doğal yaşamın içinde bir yolun mümkünlüğüne açılan, Ahmet Büke kitaplarına özgü duru etkileyiciliği ve kurgusuyla Gökçe’nin Yolu heyecan verici bir kitap!

Şimdilerde okumakta olduğum Guido Sgardoli’nin Koş, Durma Koş kitabı; çalışmayı sevmeyen ama yemek yemeyi çok seven semender Gummo’nun, eniştesi ve ablasının çabalarıyla bir dondurmacıda nakliyeci olarak işe başlamasının ardından, yaşadığı tuhaf ve komik durumlarla dolu bir macerayı konu ediyor. Elbette bir Sgardoli klasiği olarak böceklerle dolu fantastik bir kitap!

edebiyathaber.net (4 Temmuz 2018)

Yorum yapın