Performatif okuma: Salon ve Öyküler

Haziran 12, 2012

Performatif okuma: Salon ve Öyküler

Nihayet öyküler de okunuyor… 14 Haziran Perşembe saat 19.00’da SALT Galata’daki sergi mekanında Okan Urun ve Gökçe Yiğitel ‘Salon ve Öyküler’ adlı performatif bir okuma gerçekleştirecek.

SALON’da bir kadın ve bir erkek. Ankara’dan, mimariden, mobilyalardan, devlet dairelerinden, törenlerden, geçitlerden söz ediyorlar. Birbirlerine öyküler anlatmaya, okumaya başlıyorlar. İçinden bazen Ankara, bazen İstanbul ama çokça insanlar, değişimler ve sancılar geçen öyküler… Vüs’at O. Bener, Tezer Özlü, Tomris Uyar, Özen Yula’nın 1960’lardan 2000’lere uzanan öykülerini birbirlerine, eşyaya ve zamana okumayı deneyen iki kişi.

SALT’ın, Türkiye’nin modernleşme sürecini farklı yönleriyle ele alan Modern Denemeler serisinin dördüncü sergisi SALON, nesneye ve nesnenin ortamına dair bir programdır. Sergi, tarih yazımında önceliği Cumhuriyet’in ilk yıllarına kaptırmış 1960’lar Ankara’sından, özene ve yalınlığa tercüman üç boyutlu bir an kesit sunar.

SALON’da sergilenen mobilyalar 50 yaşındadır. Tamamı, iç mimarlar Bediz ve Azmi Koz’un tasarıma duydukları heyecanla 1958 yılında Ankara’da açtıkları Butik-A’nın üretimidir. Büfe, yemek masası, sandalyeler, kanepeler, koltuklar, sehpalar, yazı masası ve servis masasından oluşan takım, bu sergi için bir araya getirilmiş bir seçki olmaktan ziyade, gerçek bir salonun eşyasıdır. Türkiye’nin müzik ortamına eğitimcilikleri ve üretimleriyle katkı sunmuş besteci Ulvi Cemal Erkin ve piyanist Ferhunde Erkin çiftinin evinden ödünç alınmış olan bu mobilyalar, dönemin mobilya tasarımı ve üretimindeki gösterişsiz duyarlılığa işaret etmektedir.

Salon ve Öyküler’e katılım 30 kişi ile sınırlıdır; 13 Haziran’a kadar [email protected] e-posta gönderilmesi gerekmektedir.

9 Haziran Cumartesi ve 10 Haziran Pazar günü 13.00-18.00 saatleri ile 13 Haziran Çarşamba 14.00-18.00 saatlerinde, SALT Galata Kat -1’deki sergi mekânında provalar izlenebilir.

Program dili Türkçe’dir.

Kaynak: cnnturk.com (12 Haziran 2012)

Yorum yapın