PEN: Levi’ye yapılan utanç verici bir ayıp!

Temmuz 25, 2014

PEN: Levi’ye yapılan utanç verici bir ayıp!

mario levi fotoKültür Bakanı Çelik, sosyal medyada nefret söylemine maruz kalan yazar Levi’ye destek olarak “Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provakatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur” dedi. PEN Türkiye ise “Bu insanlık dışı faşist yaklaşımı” kınadıklarını açıkladı. 

Türkiyeli yazar Mario Levi’nin sosyal medyada “boykot edilecek İsrail ürünleri” listesinde yer almasına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik  ve Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Twitter hesabından “Türkçenin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provokatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur. Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları, bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

Bakan Çelik Twitter hesabından şunları paylaştı:

“Gazze’deki mazlumları katledenlere duyulan tepki her bakımdan haktır. İnsanlık gereğidir. Vicdan ve namus gereğidir. Zalime karşıdır.

“Bu haklı tepkiyi, genelde Musevilere, özelde ise Musevi vatandaşlarımıza ve sinagoglara tepki haline getirmeye çalışanların yaptıkları ise asla hak değildir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Her bakımdan reddedilmelidir.. İnsanlık adına yanlıştır…

“Bu bağlamda Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provakatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur.

“Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır. Hep öyle kalacaktır…

“Onlar bu topraklarda “misafir” değildir. Hep beraber kendi memleketimizdeyiz, hepimiz ev sahibiyiz…”

PEN: Utanç verici bir ayıptır

PEN Türkiye ise mesajında “Usta yazarımız Mario Levi’nin eserleri Türkiye’den dünyaya birer armağandır. İsrail hükümetini protesto edenlerden bazılarının onun romanlarını hedef alması iğrenç bir ırkçılık ve kendini bilmezlik örneğidir, utanç verici bir ayıptır” ifadelerini kullandı.

Levi kendi hesabından isminin sosyal medyada paylaşılan “boykot edilecek İsrail ürünleri” arasında yer aldığını belirterek şu tweet’i atmıştı.

“Kimilerinin gözünde boykot edilmesi gereken “Yahudi ürünleri” arasında benim kitaplarım da varmış. Canım ve güzel ülkemde bunu da yaşadım.”

Bunun ardından pek çok Twitter kullanıcısı Levi’ye destek vermiş, #MarioLeviTürkiyedir hashtagi başlatmıştı.

Mario Levi kimdir?

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul’da doğdu.

1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi’nden, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975 yılında yazdı. 1984 yılından sonra, Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat ve Argos gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.

İlk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam 1986 yılında yayınlandı. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir.

1990 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Bir Şehre Gidememek otobiyografik özellikler taşır ve yazarın hem aşkları, hem de çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir. Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı.

1991 yılında ikinci kitabı Madam Floridis Dönmeyebilir İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir.

1992 yılında daha çok bir “anlatı” olarak görmeyi yeğlediği ilk romanı En Güzel Aşk Hikayemiz’i yazdı.

1993’te başladığı İstanbul Bir Masaldı adlı kitabını altı yılda bitirerek 1999 yılında yayınladı. Bu kitap da yirmili yıllar ile seksenli yıllar arasında İstanbul’da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Bu eseriyle 2000′de Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Lunapark Kapandı 2005 yılında yayımlandı.

Son kitabı, Size Pandispanya Yaptım 2013 yılında yayımlandı.

Mario Levi, yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yapmıştır. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermektedir.

Kaynak: imctv.com.tr (25 Temmuz 2014)

Yorum yapın