Paulo Coelho’dan gerçek bir hayat öyküsü: “Casus”

Ekim 5, 2016

Paulo Coelho’dan gerçek bir hayat öyküsü: “Casus”

casusPaulo Coelho’nun Mata Hari’nin yaşamını anlattığı yeni romanı “Casus” Emrah İmre çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Yanlış devirde doğmuş bir kadınım ben, hiçbir şey düzeltemez bunu. Gelecekte hatırlanacak mıyım, bilmiyorum ama şayet hatırlanırsam mağdur bir kadın olarak değil, cesur adımlar atmış ve ödemesi gereken bedeli korkmadan ödemiş biri olarak görülmek istiyorum.”

Mata Hari’nin tek suçu özgür bir kadın olmaktı: Sınırlar ve sınırlamalarla dolu bir dünyada kaderine boyun eğmeyen bir kadın…

Mata Hari, yaşadığı devrin en çok arzulanan kadınıydı: Sahneye çıktığında cüretkârlığı ve güzelliğiyle izleyicileri büyüler, sahne dışında dönemin en zengin ve güçlü erkekleriyle ilişkiler yaşar, gizemli geçmişiyle Paris hanımefendileri arasında kıskançlığa ve kavgalara sebep olurdu. 20. yüzyılın başlarında Avrupa’ya hâkim olan ahlakçılığa meydan okumasının bedelini pahalı ödedi: Casuslukla suçlandı ve 1917’de Fransız ordusunun askerleri tarafından kurşuna dizilerek idam edildi. Paris’teki bir cezaevinde idam vaktini beklerken son arzularından biri mektup yazmak için kâğıt ve kalem olmuştu. Geçtiğimiz 20 yıl zarfında İngiltere, Almanya ve Hollanda’da resmî makamlar Mata Hari’ye ait dosyaları kamuya açtı ve Coelho gün ışığına çıkan bu belgelerden yararlanarak romanını yazdı.

Dünyanın en çok okunan yazarlarından Paulo Coelho  Casus’ta Mata Hari’nin  yaşamını ele alarak en uzun ağaçların dahi küçücük tohumlardan çıktığını bir kez daha hatırlatıyor bizlere.

Paulo Coelho, 20. yüzyıl başında casuslukla suçlanarak idama mahkûm edilen Mata Hari ile avukatı arasındaki yazışmalardan yola çıkarak kurguladığı kitapta bu olağanüstü kişiliği bir roman kahramanına dönüştürerek hayatın ve aşkın gizemlerini sorguluyor.

“Vücut çabucak yorulur, ruh ise daima özgürdür.”

PAULO COELHO

1947’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde doğdu. Kendini tümüyle edebiyata vermeden önce tiyatro yönetmenliği, oyunculuk, şarkı sözü yazarlığı ve gazetecilik yaptı. 1986’da yayımlanan Hac adlı ilk romanının ardından gelen Simyacı’yla dünya çapında üne erişti. Simyacı, XX. yüzyılın en önemli yayıncılık olaylarından biri oldu, 56 dile çevrildi ve 65 milyon sattı. Coelho, Brida (1990) Piedra Irmağı’nın Kıyısında Oturdum Ağladım (1994), Beşinci Dağ (1996), Işığın Savaşçısının Elkitabı (1997), Veronika Ölmek İstiyor (1998), Şeytan ve Genç Kadın (2000), On Bir Dakika (2003), Zâhir (2005), Portobello Cadısı (2006), Kazanan Yalnızdır (2008), Elif (2011) ve Akra’da Bulunan Elyazması (2012) gibi yapıtlarıyla sürekli olarak çoksatar listelerinde yer aldı. 170 ülkede, 80 dilde yayımlanan kitaplarının toplam satışı 165 milyona ulaştı. Bugüne kadar pek çok ödül ve nişana değer görülen Coelho, Birleşmiş Milletler Barış Elçisi ve Brezilya Edebiyat Akademisi üyesidir.

edebiyathaber.net (5 Ekim 2016)

Yorum yapın