Patrick Deville’den “Viva”

Temmuz 26, 2018

Patrick Deville’den “Viva”

Patrick Deville’nin “Viva”adlı romanı, Orçun Türkay çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Aynı yanardağın altında; Troçki bir devrimci, Lowry bir edebiyat dehası 

1937’de, sürgündeki kaçaklar Troçki ve karısı, Meksika’nın küçük liman kenti Tampico’ya ayak bastıklarında, Cuernavaca da Yanardağın Altında romanıyla edebiyat dünyasını sarsacak Malcolm Lowry’yi ağırlamaktadır. Emiliano Zapata, Pancho Villa gibi isimlerin önderliğinde devrimini Rusya’dan on yıl önce gerçekleştiren Meksika’da, gizemli B. Traven’den Arthur Cravan’a, André Breton’dan Antonin Artaud’ya, Tina Modotti’den Octavio Paz’a birçok sanatçı ve aydının yolları kesişir. Meksika’daki ilk günlerinde Frida Kahlo ve Diego Rivera evinde kalan Troçki, IV. Enternasyonal için çalışmalara da burada başlayacaktır.

Aynı yanardağın altında bir devrimciyi ve bir edebiyat dehasını buluşturan yazar Deville, yolu Meksika’dan geçmiş birçok ünlü karakterin karşılaşmaları, hayalleri, mücadeleleriyle Meksika’nın şehirlerini, devrimcilerini, sanatçılarını, katillerini bir araya getirerek müthiş bir tarihsel tablo çiziyor. Merkezinde, birbirine çok yakın ve çok uzak iki dehanın yer aldığı roman, siyasi idealizmin ve edebiyat kültünün kol kola gezindiği bir devrin kalbine baş döndürücü bir yolculuk niteliğinde.

PATRICK DEVILLE, 1957’de Fransa’da dünyaya geldi. Nantes Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat ve Felsefe öğrenimi gördü. 23 yaşında Fransa’nın Basra Körfezi kültür ataşesi oldu. İki yıl yürüttüğü bu görevin ardından yabancı ülkelerde öğretmenlik yapmaya başladı. 1980’li yıllarda Cezayir, Nijerya, Fas, Küba, Uruguay ve Orta Amerika’da yaşadı. 1987’de ilk romanı Cordon Bleu’yü yayımlatmak üzere Fransa’ya döndü. Art arda yazdığı romanları on iki dile çevrildi, aralarında Prix Femina’nın da bulunduğu pek çok edebiyat ödülüne layık görüldü. Seyahat tutkunu gezgin bir yazar olan Deville, aynı zamanda Meet isimli bir edebiyat dergisinin yöneticiliğini yapmaktadır.

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2018)

Yorum yapın