Papirüs 21 “Edebiyatın Aynasında İktisat” dosyası ile raflarda

Nisan 25, 2017

Papirüs 21 “Edebiyatın Aynasında İktisat” dosyası ile raflarda

Papirus21Papirüs dergisinin 21. sayısı “Edebiyatın Aynasında İktisat” dosyası ile yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Geoffrey Chaucer, Canterbury Hikâyeleri adlı eserinde sıra tüccarı anlatmaya geldiğinde “Bir de TÜCCAR vardı, bir kenara yazın” diye başlar, “Ayıptır söylemesi, unuttum neydi adı?” diye sonlandırır şiirini. Ona göre tüccar “Alengirli işlere yatkın bir kafa taşıyordur”.

Dikkatli baktığımızda edebiyat eserlerinin, çağının ekonomik ve siyasi yapısından pek de bağımsız olmadığını görebiliriz. Birçok eserde dönemin iktisadi yansımalarının izleri karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bir edebiyat metni üzerinden dönemin ekonomik olgularına dair türlü okumalar yapılabilir. Bu düşünce ile yola çıkan Neyya edebiyat grubumuz iki yılı aşkın bir süredir edebiyat-iktisat dosyası üzerinde çalışmakta. Çalışmalarımızın bir kısmını bu sayımızda sizlerle paylaşmak istedik ve 14.yüzyıl- 17.yüzyıl arasındaki döneme ait çalışmalarımızı Papirüs 21. sayımıza ayırdık.

Nükhet Eren, “14.Yüzyıl Avrupa’sından İki Edebi Metin ve Ticari Kapitalizmin İlk İzleri” yazısında Decameron ve Canterbury Hikâyeleri üzerinden iktisat-edebiyat ilişkisini sorguluyor.

Mukaddes Erdoğdu Çelik , “Şeyh Bedrettin Hareketi Toplumsal Ayaklanmanın Anadolu Hali” yazısında iktidar tarafından bastırılan halk isyanların gelecekteki toplumlara ve edebiyata etkisini yine iktisadi koşullar bağlamında ele alıyor.

Zeliha Özer, “Başlangıçta Baharat Vardı” yazısında Stefan Zweig’in Güney Amerika’ ya yaptığı gemi seyahati esnasında hayranlığının bir kez daha arttığı Macellan’ın yaşam öyküsünü konu ediyor. Tabii ki Batı’nın Baharat ve İpek Yolu ticareti ile birlikte yeni bir döneme (Rönesans dönemine) geçişini göz ardı etmiyor.

Berrin Vargel, “Don Quijote Çağı” yazısında feodalizmin yavaş yavaş çözülerek Merkantilizmin gelişmekte olduğu dönemde yaşayan Cervantes’in eserindeki dışavurumunu değerlendiriyor.

Işık Demirtaş, “Shakespeare’in Yahudi tefecisi Shylock nasıl Hıristiyan oldu?” yazısında Shakespeare’ın Venedik Taciri adlı tiyatro eserini inceliyor.

Filiz Bilge, Milton’un “Kayıp Cennet”’ine soruyor; cennetten kovulmasaydık iktisat kavramı doğar mıydı?

Nükhet Eren – Elma’ya, Tan Doğan – Adı yitik bir ‘zaman’, Derya Derin – Işıkta, Gülayşen Erayda – Günlerde Gözyaşı Biriktirenler, Filiz Bilge – Kopuk, Muhsin Başaldı – Kovulan Kral, Papirüs 21. Sayımızın şair ve şiirleri.

Sanat Arası bölümünde iki farklı konu ele alınıyor; Berrin Vargel’in ressam “Prof. Aydın Ayan’la Söyleşi”si ve Mustafa M.Dağlı’nın “Aristoteles ve ‘Felsefe’: GÖZLÜKÇÜ ile bir Sohbet” isimli denemesi.

Ayrıca atölyemizin “dil” üzerine yazmış olduğu öykülere sayfa ayırıyoruz. Ayşegül Ayman Lisan-ı Münasip”, Gülayşen Erayda – “Dil”, Oya Kaya – “Çocuk”, Güler Kalem -“KaLYoN’aTaKıLaNaNLaTı:SuSuZLuK…”, Ayşenur Turan- “Dükkan Hikayeleri: Hacopulo Pasajındaki Pilavcı” öyküleri ile Papirüs 21. sayımızda yer alıyor.

edebiyathaber.net (25 Nisan 2017)

Yorum yapın