Öykü ustası Alice Munro’dan “Açık Sırlar”

Temmuz 14, 2017

Öykü ustası Alice Munro’dan “Açık Sırlar”

Alice Munro’nun Açık Sırlar adlı öykü kitabı, Püren Özgören çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bu kitaptaki 12 öykü, 1850’lerden başlayıp iki dünya savaşının içinden geçerek günümüze geliyor; Kanada’dan Brisbane’e, Balkanlar’a ve Somme’a uzanıyor. Bu büyüleyici öyküler kısıtlanmayı, frenlenmeyi reddeden sıra dışı kadınların sırlarını ortaya koyuyor.

Ünlü İngiliz kültür tarihçisi ve biyografi yazarı Lucy Hughes-Hallett, bu kitap hakkında The Sunday Times’a yazdığı yazıda şöyle diyor:

“Alice Munro’nun duru anlatım biçemi ve insan yüreğine akıllıca yaklaşımıyla mucizevi bir nitelik kazanan öyküleri, kısa öyküde sadece tek bir olayın aktarılabileceğini öngören geleneğe meydan okuyor. Onun öyküleri kuşaklar ve kıtalar arasında dolaşan birden çok yaşamı içeriyor. Munro’nun çizdiği yaşamlar sıkıcı değil. Romantizmden uzak bir biçimde ayakları yere basıyor. Bu öykülerde yemek pişirmekten hayal kırıklığı yaratan sekse ve en kusursuz ilişkilerde bile görülen önemsiz yüz karalarına, cinayetten kırık kalplere ve pervasız tutkulara kadar büyük bir çeşitlilik yer alıyor.”

ALICE MUNRO

1931’de Ontario’da doğdu. Kanadalı eleştirmenlerin “Bizim

Çehov’umuz” diye tanımladıkları usta hikâyecinin Dance of the Happy Shades (Mutlu Gölgelerin Dansı, 1968); Something I’ve Been Meaning to Tell You (Sana Söylemek İstediğim Bir Şey, 1974); The Beggar Maid (Fakir Hizmetçi, 1978); The Moons of Jupiter (Jüpiter’in Ayları, 1982); The Progress of Love (Aşkın Gelişimi, 1986); Gençlik Arkadaşım (1990); Açık Sırlar (1994); Çocuklar Kalıyor (1998); Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk, Evlilik (2001); Firar (2004); Castle Rock Manzarası (2006); Bazı Kadınlar (2009); Sevgili Hayat (2012) dışında Lives of Girls and Women(Genç Kızların ve Kadınların Yaşamı, 1971) adlı bir romanı yayımlandı.

Munro, yazarlık kariyeri boyunca, Kanada’da Governor General, Uluslararası Man Booker, Marian Engel, Trillium Edebiyat, Rea Öykü, PEN/ Malamud, Giller, Libris ve O. Henry gibi birçok ödüle layık görüldü. Ayrıca 2013 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibi oldu.

edebiyathaber.net (14 Temmuz 2017)

Yorum yapın