Osman Balcıgil 50 maddede ezoterizmi özetledi

Kasım 7, 2019

Osman Balcıgil 50 maddede ezoterizmi özetledi

Osman Balcıgil’in “50 Maddede Ezoterizm” adlı kitabı Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sahi, siz nereden gelip nereye gidiyorsunuz?

“O” MUSUNUZ, YOKSA “ONDAN” MI?

Eski adı “Batınilik” olan “Ezoterizm”, belki de üzerine en çok konuşulup en az bilinen konu.

Çok satan romanlarıyla olduğu kadar araştırma kitaplarıyla da tanınan Osman Balcıgil, Karakarga Yayınları’nın “50 Maddede” dizisi için ezoterizmi yazdı.

Ezoterizmle uğraşanlar, uygarlık, kültür, din, tarih, insan ilişkileri gibi meselelere herkesin baktığı pencereden bakmıyor.

Peki nasıl bakıyorlar?

Bu önemli sorunun cevabını, Osman Balcıgil’in kaleme aldığı 50 Maddede Ezoterizm isimli kitapta bulabilirsiniz.

***

Balcıgil, ezoterizme dair bu çalışmasıyla tek tek önemli sorulara cevap verdiği gibi, meseleyi tarihsel perspektifte de ele alıyor.

Mu, Atlantis, Agarta, Şambala, Eski Mısır, Mitoloji, Sokrates, Platon, Şamanlık, Zerdüştilik, Ezidilik, Kabala, Okültizm, Sabatay Sevi, Dante, İlahi Komedya ve daha pek çok konu hakkında bilgilenmek istiyorsanız, eminiz aradıklarınızı 50 Maddede Ezoterizm‘de bulacaksınız.

Ayrıca netameli konular olan Gül Haç, İlüminati, Siyon Tarikatı gibi konular da 50 Maddede Ezoterizm‘de kendisine yer bulmuş durumda.

Ve tabii hem Türkiye’de hem de dünyada merakla izlenen, yarım yamalak da olsa üzerine çok konuşulan Masonluk konusu da 50 Maddede Ezoterizm‘in kapsama alanına giriyor. Balcıgil bu başlık altında Masonluğun ne olup ne olmadığına açıklık getiriyor, birbirinden farklı Masonluk anlayışlarını ele alıyor, hatta Dünya’yı Masonların yönetip yönetmediğini bile sorguluyor. Yine Masonluğa dair önemli kavramlar olan Agap, Kardeş Sofrası, Dul Kadının Kesesi gibi konulardan da 50 Maddede Ezoterizm‘de söz ediliyor. Masonluğa dair dünya kadar dedikodu, mesela “Masonların şeytanla konup konuşmadıkları” ya da “Masonluğun neden komplo teorisyenlerinin hedefi olduğu” da 50 Maddede Ezoterizm isimli kitapta tartışılıyor.

***

Acaba ezoterizm İslam, Hıristiyanlık, Musevilik gibi dinleri nasıl etkiledi ve etkilemeyi sürdürüyor? Ya da ünlü İhvan-ı Safa ezoterizmin neresinde? Veya Haşhaşilik ile ezoterizm arasında nasıl bir ilişki var?

Bu tür soruların cevaplarını 50 Maddede Ezoterizm‘de bir el kitabının boyutlarını geride bırakacak ölçüde bulacaksınız.

Padişahın Bektaşileri Nakşilere neden teslim ettiğini, Melamet hırkasını kimlerin giydiğini, Hallacı Mansur’un “Ben tanrıyım!” deyip demediğini merak ediyorsanız, kitapçı raflarında yerini yeni alan 50 Maddede Ezoterizm isimli kitaba başvurabilirsiniz.

***

Hepimizin bildiği gibi, “zor konular”ı anlaşılır biçimde kaleme almak kolay değildir.

Osman Balcıgil gazetecilik ve romancılıkta damıttığı yalın ifade tarzıyla, son derece netameli bir konuyu “tereyağından kıl çeker gibi” çekip çıkartıyor.

Arka kapak yazısı:

Mitoloji mi ezoterizmden, ezoterizm mi mitolojiden çıktı? Ezoterizmin başlangıcı sayılan Mu ve Atlantis şahane palavralar mıdır? Matematik deyince aklımıza “insan bilgisinin tümü” geliyorsa, Pisagor sayesindedir. Peki Pisagor ve öğrencileri neyin peşindeydi? Sonu ölüme kadar giden Sokrates neyi savundu? Atatürk, mason muydu? Tapınak Şövalyeleri neyin nesidir? İllüminati, masonluğa nasıl sızdı?

50 Maddede Ezoterizm’de Osman Balcıgil, ezoterizmi ve masonluğu geniş bir harita üstünden anlamak isteyenlere esaslı bir kılavuz sunuyor.

edebiyathaber.net (7 Kasım 2019)

Yorum yapın