Ortaçağ Ortadoğu’su hakkında mimari, tarih ve dinin iç içe geçtiği bir kitap

Temmuz 20, 2018

Ortaçağ Ortadoğu’su hakkında mimari, tarih ve dinin iç içe geçtiği bir kitap

Patricia Blessing’in Moğol Fethinden Sonra Anadolu’nun Yeniden İnşası: Rum Diyarında İslam Mimari, 1240-1330 adlı kitabı, Merve Özkılıç çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınlarının (KÜY) tarafından Tarih ve Mimari kategorisinde yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Pomona Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde asistan Profesör Patricia Blessing’in, 1243’teki Moğol Fethi’nin ardından Anadolu’da İslami mimari alanında yaşanan gelişmeleri ele alan kitabı Anadolu’nun Yeniden İnşası, bu dönemde gerçekleşen karmaşık yönetim değişimlerinin, nüfus hareketlerinin ve kültürel dönüşümlerin mimariyi ne yönde etkilediğini okuyucuyla paylaşıyor. 

Anadolu’nun Yeniden İnşası, Moğol istilasının ardından inşa edilen camilerin ibadet ve toplanma yeri, medreselerin İslam hukuku ve ilahiyat eğitimi merkezleri, kervansarayların ise tüccarlar ile seyyahlar açısından ticaret yollarını güvenli hale getirdiğini anlatıyor. Kitap, Patricia Blessing’in mimariyi çok katmanlı bir şekilde ele alarak yaptığı gözlemleri etkileyici bir biçimde sunuyor. Anıtlarda bulunan Arapça, Farsça ve Türkçe yazılı kaynaklardan ve tarihsel fotoğraflardan faydalanan Blessing, Ortaçağ Anadolu’su İslam mimarisinin karmaşıklığına ışık tutuyor.

Kitap, yeni banilerin ortaya çıktığı, zanaatkârların komşu bölgelere göç ettiği ve yerel malzemelerin belirli bölgelerin simgesi niteliğindeki tasarımları dönüştürdüğü dönemi yeni bir bakış açısıyla ele alıyor. Patricia Blessing, mimari, tarih ve dinin iç içe geçen anlatımlarından beslenerek, Ortaçağ Ortadoğu’sunun karmaşık yerel, bölgesel ve bölgelerarası sınır kültürü hakkında okuyucuya kapsamlı bir yaklaşım sunuyor.

edebiyathaber.net (20 Temmuz 2018)

Yorum yapın